Koop je alles nieuw? Omdat iedereen dat doet? Omdat je bang bent dat je kind anders buiten de groep valt? De zomertijd is traditiegetrouw het moment om schoolspullen aan te schaffen. Winkeliers spelen er dankbaar op in. Grote ketens hebben kreten als ‘Back to school’, ‘HiSchool’ en ‘Cool2School’. Eerst shoppen, daarna studeren, lijkt het credo. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend?
Als minimalist en moeder van vijf kinderen pak ik dat anders aan. Ik schreef er al over in mijn boekje ‘Op Orde! Minimaliseren in het gezin’. Ik zou bijna zeggen: trap er niet in. Gebruik vooral je gezonde verstand. Kies liever voor back to basic!
Leuk en hip
We leven in een wereld van meer, meer, meer. Door aan alle hypes en acties mee te doen, leren we kinderen dat ‘nieuw’ de norm is. Dat wat je hebt nooit goed genoeg is. Dat het áltijd weer iets anders moet zijn. Maar da’s verre van duurzaam. Laat hen juist zien dat we al heel veel goede spullen in huis hebben. Dat gebruikte artikelen ook leuk en hip kunnen zijn. Dat ze daarmee overconsumptie tegen gaan. We zijn al snel bang voor de reactie van onze kinderen. Maar ga dat gesprek eens aan.
Fijne dingen
Je wilt natuurlijk niet dat jouw kind sneu wordt gevonden. Toch zit dat idee vooral tussen de oren van ouders. Want gebruikt of tweedehands hoeft niet sneu te zijn. Door veel minder nieuw te kopen, kan de suggestie ontstaan dat je geen cent te makken hebt. Maar dat is onzin. Je kan bijna álles tweedehands kopen. Net zo goed. Net zo leuk. En je houdt geld over voor uitjes en andere fijne dingen. Maar kopen is vaak niet eens nodig. Laat kinderen zien dat veel spullen al gewoon in huis aanwezig zijn. Tassen, etuis, papier, gummen, pennen… Dat geeft rust en je bent lekker duurzaam bezig.
Wil je weten hoe ik dat doe? Lees hieronder mijn tien tips:
-
Mest de kamer van je kind eerst eens goed uit. Dat kan nooit kwaad. Wat is er allemaal al? Gebruik zoveel mogelijk wat je al hebt en vul alleen aan wat ontbreekt. Leg je kind uit dat er grondstoffen nodig zijn voor alle dingen die wij nieuw aanschaffen. Zeg: ‘Als je spullen hergebruikt, zorg je beter voor de aarde’. Maak er geen preek van. Alles met een glimlach, want je doet immers iets positiefs.
-
Heeft je dochter echt nieuwe arceerstiften nodig? Die raken immers snel leeg. Je kan ook een gele stift gebruiken. Net zo effectief. Zoek in huis alle pennen, stiften en gummen etc op. Het zal je verbazen hoeveel er al is. Bovendien: hoeveel pennen en potloden heb je nou nodig op een schooldag? Als minimalist weet ik: less is more. Voorkom de aanschaf van overbodige spullen. Houd alleen wat je gebruikt. Dat geeft in alles ruimte.’’
-
Kledingwinkels prijzen een speciale back to school-garderobe aan. Nieuwe kleding voor in het klaslokaal. Bijzonder. Want wat is er dan in die zes weken veranderd dat je opeens naar de winkel moet rennen voor een broek of truitje? Begin eerst eens met het uitzoeken van de kledingkast. Dat geeft overzicht. Wat mis je voor het najaar? Maak een lijstje. Leg alleen terug in de kast wat je kind past en graag draagt. Kijk voor de ontbrekende kleding ook eens op Marktplaats of bij de kringloopwinkel. Niets mis mee. Eén keer uitwassen en het voelt al als van jou…
-
Steeds meer studiemateriaal is digitaal. Maar heb je nog echte boeken, kaft die dan met sterk papier. Het voorkomt dat je na zes weken opnieuw kunt beginnen. Houdt je kind van een bepaald thema? Dan kan je ook stickers plakken, in plaats van peperduur speciaal papier kopen. Een stukje tape op de hoekjes is ook handig. Dat voorkomt scheuren. Het beste kaftpapier is trouwens gratis. Denk aan reclamefolders en papieren tassen. Lekker afwijkend, hartstikke sterk en door het hergebruik ook nog eens duurzaam. Kies je voor herbruikbare omslaghoesjes? Kies dan ook voor kwaliteit. Geef in dat geval liever een paar euro meer uit, zodat je weet dat je er langer mee doet.
-
Kijk de fiets van je kind even na. Staat het zadel hoog genoeg na dat laatste groeispurtje? Lampen gecontroleerd? Doet de fietsbel het? Denk bij het aanschaffen van een grotere fiets ook eens aan tweedehands. De omgeving van het fietsenhok is doorgaans niet heel vriendelijk voor tweewielers. Ook hier geldt: goed is goed genoeg. Een nieuwe fiets is in mum van tijd oud…
-
Spreek met je kind een budget af voor nieuwe schoolspullen. Da’s meteen een stukje opvoeding. Zodat ze het op=op-principe leren. Of spreek af dat ze iets van hun eigen geld kopen, zodra ze boven dat budget uitkomen. Zodat het een beetje pijn doet. Zodat ze een keuze ervaren: geef ik al het geld uit aan een extra dure agenda? Leer hen dat ze ook veel online kunnen regelen en noteren. Of investeer in een speciaal schrift met uitwisbare pagina’s. Ga papierverspilling tegen. Het kan namelijk prima anders.
-
Een stevige rugtas is misschien wel de belangrijkste aanschaf. Zo een waarin je kind alles kwijt kan. Die waterdicht is. En sterk genoeg om vier, vijf of zelfs zes jaar mee te gaan. Een goeie kost geld. Maar je hebt jarenlang garantie en je hoeft ‘m maar een keer aan te schaffen. Dat geldt natuurlijk ook voor een – ik durf het bijna niet te tikken – regenpak. Hang ‘m zo op dat je puber niet hoeft te zoeken als het begint te plenzen. Ze zijn er nooit dol op. Sterker nog: ze laten zich liever nat regenen… Dus maak het ze niet moeilijk. Ook hier geldt: kies voor duurzaamheid. Een goede tas of regenpak beschermt de spullen beter. Zorgvuldig omgaan met je bezit, het is een les die je al jong kunt leren.
-
Denk na over welke spullen je nieuw wilt aanschaffen. ‘De Bosatlas’ of een speciale rekenmachine zijn ook vaak tweedehands prima te krijgen. Of wat te denken van een refurbished laptop of telefoon? Gun ook deze spullen een tweede ronde!
-
Check bijtijds of de schoolbeker nog goed is. Dus doe de lektest. Houd een volle beker op z’n kop boven de spoelbak. Laat je kind zelf kijken: is-ie nog lekvrij? Ja? Waarom zou je dan een nieuwe kopen? Ook hier: goed is goed genoeg, toch? En als het niet voldoet, investeer dan in kwaliteit. Zodat het langer meegaat dan een half jaar. Er zijn hele hippe bekers verkrijgbaar. In roestvrij staal, bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor een lunchtrommel. Geef hierin als ouders het goede voorbeeld. Trommel mee naar het werk. Door een bakje en beker te gebruiken voorkom je bovendien veel afval!
-
Met opgroeiende kinderen vliegt het geld eruit. Een goede financiële planning voorkomt problemen. Op de website van de school staat al wat de verwachte kosten zijn voor het aankomende jaar. Dat geeft overzicht. Misschien kan je al geld apart leggen voor een dure excursie? Maandelijks een klein bedrag sparen? Voorkom dat je straks voor verrassingen staat. En bij kinderen op het voortgezet onderwijs kan je ook een bijdrage vragen in de kosten. Waarom niet de helft meebetalen, als je zoon zo graag met school naar Rome wil?
Al een beetje zin in het nieuwe schooljaar? Succes met voorbereiden!