Bewaren? deel 1

Zo lang je niet op een overvolle zolder komt, ervaar je de spullen niet als een probleem. Het is er wel, en het is er niet. Je hebt er in elk geval geen last van. ‘Het eet geen brood’, hoor ik mensen weleens zeggen. Maar waarschijnlijk kost het je wel grote moeite iets terug te vinden tussen al die spullen. In welke doos zat het ook alweer? Vaak weet je niet eens meer wat er in de dichte dozen zit. Wil je iets zoeken kan je er moeilijk bij, want eerst moet je al die spullen aan de kant zetten om bij die ene doos te kunnen. Ai, daar zat het toch niet in.

Kortom: je kunt de zolder niet gebruiken, omdat die vol ligt met spullen die je niet gebruikt. Denk daar eens over na. Lees de zin desnoods nog een keertje. Dat is toch eigenaardig? Wat heb je aan zo’n extra verdieping op je huis? Daar betaal ik toch geen hypotheek voor? Door te minimaliseren draai je de zaken om. Je doet spullen weg en creëert daarmee ruimte in huis voor wat je werkelijk belangrijk vindt. Stel je eens voor, misschien kun je straks wel die lang gedroomde hobbyplek op zolder realiseren. Of er komt ineens speelruimte voor de kinderen.

Het uitzoeken van dozen op zolder kan lang duren, omdat veel spullen emotionele waarde hebben. Ik denk even aan de doos met oude schoolschriften, de bak met casettebandjes of de doos met ansichtkaarten. Ooit was het allemaal belangrijk voor je. Nu doe je er niets meer mee. Hoe langer je zulke spullen in je handen houdt, hoe sterker de gevoelens van vroeger terukomen. Ik wil niet dramatiseren, maar daar loert een groot gevaar. Zulke spullen hebben vaak jaren lang in een doos gelegen. We verhuizen deze dozen soms ongeopend naar het volgende huis. Je hebt er niet meer naar omgekeken, maar binnen enkele minuten dicht je er weer waarde aan toe. Je gaat de spullen niet meer gebruiken want ze zijn oud en gedateeerd. Toch gaat het sentiment met je aan de haal. Herkenbaar? Als je slechts eens in de vijf jaar zo’n doos opentrekt omdat je op zoek bent naar iets anders, dan hebben die spullen geen waarde meer voor je. Doe ze weg. Spullen die wel écht belangrijk voor je zijn – zoals de foto van je eerste zeiltocht of dat beeldje dat je kreeg toen je twaalf was –  verdienen een (prominente) plek in je huis. Want:

‘Waardevolle spullen houd je dichtbij’

 

Winkelwagen