Het begint met bewustwording

Als ik mensen vertel over ‘minimalisme in een gezin’ krijg ik heel uiteenlopende reacties. Even drie voorbeelden:

‘Graag dat wil ik ook! Goede tip, ik duik vanmiddag meteen de gangkast in!’

‘Nee, niks voor mij. Ik heb niet te veel spullen. Mijn huis is alleen wat te klein en de kinderen hebben te veel speelgoed.’

‘Oh, dat zou ik ook wel willen, maar ik zou niet weten hoe. Ik ben de troep in huis zo zat. De garage is echt een puinhoop, de zolderkamer staat helemaal vol terwijl het een extra slaapkamer zou kunnen zijn. Maar ik heb het zó druk!’


Ik zou willen zeggen: bedenk dat minimaliseren begint bij bewustwording. Ook al vind je dat jouw overvolle huis geen probleem is, houd dan eens bij hoeveel tijd je per dag bezig bent met je spullen. Hoe vaak je ze moet opruimen, aan de kant legt om te stofzuigen of iets uit de kast nodig hebt waarvoor je eerst zes andere dingen moet verplaatsen. Als je al die dingen bij elkaar optelt, merk je pas hoezeer spullen je in de greep kunnen hebben. Da’s jammer, want je leven zou zoveel overzichtelijker kunnen zijn.

Minder spullen en een opgeruimd huis dragen bij aan een opgeruimd hoofd. Als je spullen kunt loslaten, dan kan je het ook in je hoofd loslaten en zal je merken dat je aan andere dingen toekomt die je eerder voor onmogelijk had gehouden. Dat is mijn ervaring. Het zal je ook uiteindelijk bevrijden van de ren-je-rot-cultuur. Zoals ik wel eens in eerdere tips heb gezegd, verwarren sommige mensen minimalisme met smetvrees. Of dat je in een kaal en ongezellig huis woont. Niet dus. Het is inderdaad een opgeruimd huis, maar alleen met die spullen erin die je fijn vindt. En een huis waarin de spullen zo zijn opgeborgen dat je er makkelijk bij kunt. Dat het werkt. Dat je je niet meer ergert of stoort. En ik weet dat er veel mensen zijn, die dat wel als een probleem ervaren. Het begint dus met bewustwording. En zet daarna kleine stapjes. Kijk bij de tips op deze pagina voor voorbeelden van ‘kleine projecten’ waarmee je vanmiddag nog aan de slag kunt gaan.

 

Is het doel dan een opgeruimd huis? Nee. Het gaat voor mij nog een stapje verder. Als je weet wat je hebt in je huis, kom je veel minder in de verleiding impulsaankopen te doen. Aankopen die je doet omdat je iets in je eigen huis niet terug kunt vinden. Kopen is makkelijker dan zoeken en om het geld hoef je het tegenwoordig niet te laten…

 

Bedenk alles wat wij aanschaffen moet gemaakt worden, dat kost de aarde grondstoffen. Die raken een keer op. Ik vind dat we er met zijn allen wel een beetje een zooitje van maken. Denk bijvoorbeeld alleen maar even aan de plasticsoep… Hoe mooi, dat je juist dooor minimaliseren een bijdrage kunt leveren die goed is voor de aarde én voor jezelf! Begin er vandaag nog mee.

Winkelwagen