Knutselwerkjes

Als je kind naar de peuterspeelzaal gaat, maar helemaal als het eenmaal op de basisschool zit, komen er ontzettend veel kunstwerken het huis binnen. Dan heb ik het nog niet eens over alle diploma’s, vaantjes en uitnodigingen. Hoe houd je dit – zeker met meerdere kinderen – een beetje binnen de perken? Nu in de lockdown komt er waarschijnlijk even niets je huis in. Dus een mooi moment  om eens aan de slag te gaan met het uitzoeken van al die eerder meegebrachte  3D-knutselwerkjes. Denk aan vogelhuisjes, kleipoppetjes en kijkdozen.

Spreek met je kind af dat knutselwerkjes op een speciaal plekje in huis mogen worden getoond. Maak dat tot iets belangrijks. Ik noem dat met een knipoog naar the wall of fame: ’the place of fame’. Bij ons is dat bovenop de afzuigkap. Is er weer iets nieuws? Dan wordt het oude werkje verruild voor het nieuwe. Spreek ook een tijd af: het mag een week blijven staan. Merk je nou dat het kind er erg aan gehecht is, dan kan je er een foto van maken. Daarna gaat het weg.

En ja dat is voor sommige kinderen (en ouders) best lastig. Spullen loslaten is soms vervelend. Maar jong geleerd is oud gedaan. Klinkt misschien gek, maar leer ze maar omgaan met ‘een kleine teleurstelling’. Ga hier zelf nuchter mee om. Verwoord hun gevoel. Zeg: ‘Ik snap best dat je het lastig vindt, maar toch doen we het weg. Het zijn maar spullen. Volgende week heb je weer iets nieuws gemaakt.’ Trouwens, als puber zullen ze nog heel vaak moeten leren omgaan met teleurstellingen. Dat jij wil dat ze om 23.00 uur thuis komen, bijvoorbeeld. Juist als je merkt dat je kind het lastig vindt: veel oefenen!
Het is dus mogelijk om foto’s te maken van knutselwerkjes. Benut die optie. Veel kleine fotootjes maken een mooie collage. Je kan de foto’s in een apart mapje van de computer bewaren. Wij hebben een externe harde schijf voor foto’s. Streef ernaar dat je van de basisschooltijd een beperkte hoeveelheid tekeningen en schoolspullen overhoudt. Want wees eens eerlijk: hoeveel tekeningen van jezelf heb je nodig om terug te gaan naar die tijd? Of nog eerlijker: hoe vaak bekijk je die van jezelf?

Tot slot. Kinderen nemen rond speciale dagen ook themawerkjes mee. Maak daar dankbaar gebruik van. Koop niet zelf speciale kerststukjes of paaskuikentjes. Je kinderen versieren met hun gemaakte spullen je woonkamer wel. Origineler kan je niet zijn…

Winkelwagen