Minder afval

Sinds wij besmet zijn met het minimaliseervirus proberen we ook ons afval flink te minderen. Ooit zat onze container na twee weken bommetje vol. Moest mijn man er in gaan springen en stampen om de laatste zak er nog in te krijgen. Tegenwoordig is-ie hooguit voor een kwart gevuld. Zijn we best een beetje trots op. Tegelijkertijd is het lastig om plastic te vermijden. Het verbaast me dat nog altijd bijna alles in plastic verpakt is. Soms zelfs dubbel. Denk aan koek en snoep. Waanzin, wat mij betreft. Ik verwijs nog maar eens naar die groeiende brij plastic in de oceanen. We verwoesten de natuur met ons consumptiegedrag. Maar ook in het klein, dichtbij huis: al die stoffen zijn ook slecht voor onszelf. Veel plastic bevat hormoon verstorende deeltjes. We beseffen maar half hoezeer we dagelijks zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.

Misschien wil jij zelf ook wel minderen met afval, maar lijkt het je een enorm gedoe. Ik zou willen zeggen: denk er niet te ingewikkeld over. Begin gewoon ergens, ga niet direct denken dat het niets bijdraagt; alle beetjes helpen. Bovendien is het een bewustwordingsproces waarmee je ook nog eens het goede voorbeeld geeft. Bijvoorbeeld richting je kinderen.

Ik deel hieronder een paar tips die je direct toe kunt passen. En als je eenmaal bezig bent, komen daar zo weer andere mogelijkheden bij. Ze hebben allemaal met eten te maken.

1. Kaasdoek (zie foto). Kaas zit vaak in plastic verpakt. Dat kan je voorkomen door bij de kaasafdeling, de speciaalzaak of bijvoorbeeld op de markt een kaasdoek mee te nemen. Een doek met bijenwas waarin je kaas verpakt. Google maar eens op kaasdoek en ‘Leven zonder afval’. Je kan natuurlijk ook gewoon een bak meenemen  om de kaas in te doen. Thuis doe je het dan in je kaasdoos.

2. Broodzak. Neem je oude plastic broodzak of juist een katoenen broodzak (gemaakt van een kussenovertrek) mee naar de broodafdeling en vraag of je brood daarin kan. En ja, ze kijken de eerste keer raar op, maar ook winkelpersoneel gaat er steeds meer aan wennen.

3. Koeken. Neem een trommel mee naar de markt en laat hem vullen. Liefst een met deksel die je vacuüm kunt trekken. Dat blijft het langer houdbaar.

4. Nootjes. Neem je eigen plastic bakjes mee naar de notenspeciaalzaak of laat ze vullen op de markt bij de notenkraam. Ik doe het elk weekend. Werkt super!

5. Limonade. Drinken je kinderen naast water en thee graag aanmaaklimo, koop dan glazen flessen van het merk Ranja. Die kunnen in de glasbak. Kies liever statiegeldflessen boven pakken frisdrank. Kwestie van kritisch kijken.

6. Granola of cruesli zit vaak in een plastic zak in een kartonnen doos. Is het je ook weleens opgevallen dat die zak altijd maar voor de helft gevuld is? Dat zie je vanaf de buitenkant niet. Granola of cruesli kan je heel eenvoudig zelf maken.

7. Kies glazen verpakkingen boven plastic flessen, denk daarbij ook aan mayonaise bijvoorbeeld. Kies glas boven blik.
.
8. Groente en fruit. Neem je eigen groentetasjes mee als je groente en fruit haalt.

9. Zelf maken. Als je dingen zelf maakt kan je grootverpakkingen kopen, dat scheelt relatief gezien afval. Maar ook dingen als bijvoorbeeld poedersuiker, mayonaise, kruidenkaas, kruidkoek (om schoolbakjes te vullen) kan je eenvoudig zelf maken.

10. Eitjes nodig en zelf geen kippen? Neem de lege doosjes mee naar de kaasboer. Laat ze vullen bij iemand die zelf kippen heeft. Er zijn altijd mensen in de buurt die eitjes verkopen, is mijn ervaring.

11. Houden jouw kinderen van snoep en vind je dat prima? Kies liever voor een grote zak dan allemaal losverpakte snoepjes.  Denk trouwens ook aan de snoepkraam op de markt, daar kan je ook je bakjes mee naartoe nemen.

12. Patat bakken. Is ook een voorbeeld van makkelijk zelf te doen. Koop grote aardappels los bij de boer of op de markt. Snij ze in repen. Zet ze in een bak met water en wat zout. Spoel ze af en dep droog. Bak ze voor op 150 graden (3 minuten) en leg ze op een doek die het vet kan opnemen. Laat een half uur afkoelen. Bak ze daarna in 4-5 minuten goudbruin (op 190 graden). Je weet niet wat je proeft!

Nogmaals, het is gewoon een kwestie van doen. Ergens beginnen. Met elkaar maken we een verschil. 

3 reacties op “Minder afval”

 1. Heel vel wasmiddel zit in plastic, helaas. Ik koop wasmiddel in kartonnen doos, of maak het zelf.
  Bar le Duc (United Soft Drinks) was september vorig jaar in Nederland het eerste watermerk dat koos voor 100% gerecyclede flessen. Andere fabrikanten volgen vast wel maar vinden het geen prioriteit. Coca cola wil pas in 2030 voor 50% recycling toepassen. PepsiCola wil volgend jaar 100% om naar gereceycelde flessen. Misschien iets om bij de keuze van je frisdrank even op te letten wat de visie van de fabrikant hierin is.

  Ik ben zelf nog opzoek naar een betaalbare pindakaas in glazen pot zonder plastic deksel, iemand een tip?

   1. Pindakaas is makkelijk zelf te maken. Ongezoute (vlies)pinda’s en wat (zonnenbloem) olie
    Met de hacker van de staafmixer fijnmalen. Met scheutje (zonnebloem)olie maak je het smeuïg, net wat je lekker vind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.