artikel van minimaliseermoeder Gera en in VROUW – Telegraaf

Gera: “Ik ben zo’n zes jaar geleden deze weg ingeslagen. Ik werd gek van de enorme hoeveelheid spullen in ons huis. Ik had het nog niet opgeruimd of de rommel lag weer overal en nergens.”

DE GRIEP

“Daarbij werd ik geraakt door diverse natuur- en milieudocumentaires die ik op tv zag. Als ik iets wilde veranderen, zou ik echt bij mezelf moeten beginnen.”

“Ik had zeker niet de illusie dat ik de wereld zou kunnen verbeteren, maar door op deze manier door te gaan met consumeren zou ik dat zéker niet doen.”

Dus ging het roer om. “We gebruiken tegenwoordig alleen nog dat wat we echt nodig hebben. Zo is de droger de deur uit; kleding slijt ervan en het kost heel veel stroom. Ik heb ‘m in al die jaren maar één keer gemist, toen alle kinderen de griep hadden.”

VIJF BROEKEN

“Ook hebben we geen vaatwasser meer. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het hartstikke gezellig is. Pubers hebben de neiging meteen na het eten naar hun kamer te vliegen. Nu kun je nog even tijdens het afwassen kletsen.”

Gera’s kinderen hebben geen overvolle kledingkast, integendeel. “Waarom zou je vijftien broeken kopen, waarvan er vier ongedragen in de kast blijven hangen? Ik koop er niet meer dan nodig, vijf broeken per kind is genoeg.

TWEEDEHANDS KLEDING

“Mijn oudste zoon (14) wil natuurlijk een paar dure gympen, net als zijn vrienden. Dat vind ik prima, maar hij krijgt maar één paar en daar is hij dan ook heel zuinig op. Zeker op deze leeftijd groeien ze nog zo hard. Het is toch zonde om dan drie of vier paar gympen te kopen?”

“Ik juich tweedehands kleding ook heel erg toe. Waarom zou je spullen die er nog heel goed uitzien niet een tweede leven geven? Dat heb ik veel liever dan een berg kleding kopen in een winkel vol goedkope producten, waarvan je weet dat de herkomst dubieus is.”

HAGELSLAG IN EEN POT

“We besparen door deze zuinige manier veel geld, dat ik weer investeer in duurzame producten. In onze kasten geen tien soorten broodbeleg, maar fairtrade hagelslag. Duurder, maar ik heb het in een pot gedaan; de kinderen mogen er een paar lepeltjes van pakken, dat voorkomt dat ze het halve pak leegschudden.”

“Ook aan al die weggeefacties van supermarkten doen we niet mee. Kinderen spelen er niet of hooguit één keer mee (áls ze het al doen) en daarna belandt het in de prullenbak.”

“We pakken ook geen ballonnen aan in winkels en na het eten van een pannenkoek hoeft er van mij niet ook nog een speelgoedje te worden gegrabbeld.”

TRAKTATIES

“En neem ook de traktaties op scholen: dan krijgen de kinderen een banaan, want gezond. Maar vervolgens wordt er ook nog een jojo gegeven! Die cadeautjes zijn zo zinloos!”

En nu ook weer met de Avond4daagse; ik zie ouders hun kinderen cadeaus geven bij de finish die volstrekt onnodig zijn. Het lijkt wel alsof iedereen tegen elkaar opbokst.”

GEDACHTEGOED

Gera bakt zelf brood en maakt ook zelf de koeken die de kinderen meekrijgen naar school. “Koken en bakken is mijn grote hobby. Als mijn oudste met vrienden naar de stad gaat, weet ik ook wel dat hij een voorverpakte koek koopt en dat vind ik niet erg.”

“Hij neemt mijn gedachtegoed verder al heel erg over, wat ik fijn vind. Ook mijn man staat er volledig achter. We doen dit echt met z’n allen.”

HEEL OVERZICHTELIJK

Ik merk dagelijks het genot van een huis zonder overbodige spullen. Ik hoef zelden uitgebreid op te ruimen en alles is heel overzichtelijk. Ik bespaar veel tijd. Vooral als je onze kasten opentrekt merk je het verschil.”

In de badkamer van Gera en haar gezin zul je dan ook geen honderden potjes en flesjes aantreffen. “Het hele gezin gebruikt dezelfde natuurlijke shampoo, die ik in een dispenser heb gedaan.”

STUK ZEEP

Twee keer op het knopje drukken is voldoende. En we gebruiken geen flessen douche- of badschuim, maar een stuk zeep. Ik heb een stukje deozeep gekocht voor 9,95 euro. Prijzig, maar ik gebruik het nu al negen maanden en ik kan daar nog zomaar twee jaar mee doen.”

“Douchen doen we ook heel snel. Je hebt maar een paar minuten nodig, dus waarom zou je er langer onder staan? Overigens is dat bij ons vooral een praktisch punt; met z’n zevenen moet je nou eenmaal opschieten.”

WASKNIJPERS

“De kinderen hebben niet veel speelgoed en dat is absoluut niet zielig. Het mooiste speelgoed is vaak geen speelgoed. Kinderen kunnen zich al vermaken met wasknijpers en buiten kun je met takken en stenen ook de leukste dingen doen.”

“Als de kinderen jarig zijn, maken we een wensenlijst en kiezen ze heel bewust iets uit. Verder vragen we praktische dingen of belevenissen. Een dag met opa en oma met de trein weg bijvoorbeeld of naar de bioscoop. Ze vinden dat geweldig.”

KEUKENMACHINE

Het meest luxe dat Gera voor zichzelf gekocht heeft, is een prachtige rode keukenmachine. “Die gebruik ik heel veel. Koffie zetten doen we, heel hip, op de ‘slow’ manier. We schonken het tijdens vakanties al op met een filter en zijn dat toen thuis ook gaan doen.”

“Ik gebruik maar twee soorten wasmiddel (wit en bont) en maak ons huis schoon met groene zeep, baking soda en schoonmaakazijn. Wel zo overzichtelijk boodschappen doen! Daardoor houd ik meer tijd over om lekker te genieten van een kopje thee op de bank.”

artikel in de Vrouw (Telegraaf)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.