Het is toch geen speelkamer!
De kamer van een kind lijkt soms meer op een speelparadijs dan op een slaapkamer. Vol speelgoed dat uit de woonkamer is verbannen. Gek eigenlijk dat we de belangrijkste functie uit het oog dreigen te verliezen.
Ik probeer iedere vakantie een keer de slaapkamer grondig uit te mesten. Dan vraag ik onze zoon of dochter: wat vind je écht leuk? En wat kan weg omdat het kapot of incompleet is? Wat kan bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel zodat we daar andere kinderen blij mee kunnen maken? En ja, bij echt kleine kinderen beslis je dat natuurlijk gewoon zelf.
Wij streven naar een beperkte hoeveelheid speelgoed dat ze kunnen opbergen in de kast waar ook de kleding in zit. Als we merken dat bureautjes en stoelen gaan fungeren als opslagruimte, dan heeft een kind domweg te veel en gaat er dus wat weg. Dat kan ook voor een paar maanden zijn: een doos Lego of Duplo die je tijdelijk wegzet kan na verloop van tijd weer heel verrassend zijn.
Kinderen hebben niet zoveel speelgoed nodig. Wij proberen bovendien de slaapkamer rustig te houden, zodat er ruimte is om te spelen. Als de slaapkamer niet overvol is, kan er ook nog eens een hut worden gebouwd. Het betekent ook dat de kamer aan het einde van de dag weer kan worden opgeruimd. Alles terug op de vaste plek, waar het hoort. Natuurlijk mag er weleens een knutselwerk of een bouwsel van Lego. Na een tijdje zeg ik: morgen ga ik je kamer schoonmaken, dan gaat het weg. Het is trouwens een heerlijk bijkomend voordeel van minimaliseren. Dat je de slaapkamer binnen no time schoon hebt. Geen moeite hoeven doen om eerst de zooi op te ruimen. Zo blijft er meer tijd over om samen met de kinderen te kunnen spelen of andere dingen te doen die je belangrijk vindt. Sommige mensen verwarren minimalisme met ‘niks meer hebben’. Ze zeggen dan: ‘Ach zielig, zelfs haar kinderen mogen geen spullen meer hebben’. Dat is een grote misvatting. Minimalisme is juist MEER. Je maakt in je leven MEER ruimte voor de dingen die je écht belangrijk vindt. I
Neem nou zo’n slaapkamer. Door minder zooi, heb je meer ruimte voor het echte spel van je kind. Door minder prikkels in de slaapkamer komen je kinderen meer tot rust. Door minder spullen, wordt het een prettige ruimte. Zorg ervoor dat ook je kind zich alleen omringd met spullen waar het fijn mee speelt.
En nog een tip: als je wilt minimaliseren, voorkom dan een trendgevoelige inrichting. Het is het ene jaar dit, het andere jaar dat: je kan beter iets neutraal kiezen dat een aantal jaren meegaat.