Schaaltjes minimaliseren

De Op Orde!-methode helpt je om als een taxateur je huisraad te beoordelen. Het doel is uiteraard dat je alleen overhoudt wat je echt gebruikt en belangrijk vindt. Beoordelen of je iets echt gebruikt,  gaat makkelijk aan de hand van ‘kleine projecten’. Meer informatie over de Op Orde!-methode vind je natuurlijk in mijn boek.

Het minimaliseren van schaaltjes zoals op de foto is een voorbeeld van een ‘klein project’. Makkelijk af te ronden en het geeft direct resultaat.

Zoek eens álle schaaltjes bij elkaar. Ik bedoel daarmee:

  • de glazen schaaltjes voor een toetje
  • de schaaltjes voor nootjes of chips
  • de schaaltjes voor olijfjes of tapas
  •  de soepkommen
  •  de schaaltjes voor een salade bij de maaltijd
  •  de schaaltjes voor ijs
  • de schaaltjes voor een dipsaus
  • de glazen schalen voor het opwarmen van eten
  • de schalen waar je bijvoorbeeld een eitje in klutst
  • de schaaltjes voor thee en suiker voor visite

Zet ze neer op de keukentafel. Hoeveel heb je er? Breng het aantal schaaltjes terug tot een basisuitzet. Beoordeel of je het schaaltje leuk vindt en of het voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.  Vaak pak je alleen de schaaltjes die vooraan staan. Veel kommetjes zijn daardoor alleen maar kastvulling. Dat is jammer. 

Juist in de decembermaand staat er in de folders vaak heel veel serviesgoed. Want uiteraard moet je voor het aankomend kerstdiner nieuwe, nog mooiere schaaltjes aanschaffen. Door juist nu te kijken wat je wél hebt en prettig vindt om te gebruiken, word je minder gevoelig voor dit soort reclame. Minder aankopen, minder productie: beter voor de aarde!

Welke schaaltjes kwam je tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had?

Winkelwagen