Tip 106: Opruimen slurpt energie…

Sommige mensen denken dat minimaliseren hetzelfde is als opruimen. Maar daarmee doen ze dit fenomeen toch echt een beetje tekort, vind ik. Toch begrijp ik het wel hoor, dat misverstand. Want het begint er wel mee dat je eerst eens schoon schip maakt. Wegdoen uit je leven wat niet (meer) belangrijk is. Ontspullen tot je een ons weegt. Wat ga je doen met al die waxinelichthoudertjes? En wat doe je met die enorme voorraad verzorgingsproducten? En wat met die doos oude schoolspullen?
Bedenk goed dat opruimen slechts een middel is. Een manier om alleen dát over te houden wat echt waarde heeft voor je. En ja, dat is een heel proces. Je kan immers nogal vast zitten aan bezit. Spullen loslaten, afscheid nemen; je bent niet de enige die dat lastig vindt. Die complete collectie Disney-boeken die je hebt aangeschaft via zo’n abonnement. Veel geld aan uitgegeven, maar die rij boeken staat onaangeroerd op de plank in de slaapkamer van je kinderen. Ook maar wegdoen? En wat moet je nou eigenlijk met al die kussens, vazen en bloempotten? Ook dat heeft genoeg geld gekost, maar ga je het nog gebruiken? Eigenlijk zonde om weg te doen, toch? En wat te denken van je kledingkast. Er hangen zelfs nog broeken tussen waar het kaartje van de winkel nog aan vastzit. Oeps, dat was een impulsaankoop. Uitverkoopje hè. Maar het zit nog net iets te krap. Bewaren voor als je een paar kilo kwijt bent? Of moet het toch maar gewoon weg? Alleen… het is nog helemaal nieuw en dat voelt zo vervelend.
Nou ja, hoe lastig het soms kan zijn, ik wil je toch adviseren om veel spullen van de hand te doen. Bij twijfel: weg. En dan bedoel ik niet direct in de kliko. Dat wordt mij wel eens gevraagd: ‘Gooi jij dan al die dingen in de grijze container?‘
Nee, natuurlijk niet. Al die spullen hebben grondstoffen gekost. Het is meestal nog op allerlei manieren bruikbaar. Weggooien is zonde. Al hoewel: veel van ons restafval wordt inmiddels hergebruikt. Niet alles wat in de container belandt, gaat de verbrandingsoven in. Maar goed, ik doe het op deze manier:
* Spullen die kapot zijn, die niet gerepareerd hoeven of kunnen worden gaan inderdaad in de grijze vuilcontainer. Bij het restafval dus.

* Spullen die nog wel goed zijn, maar niet meer echt nodig verkoop ik via Marktplaats, een verkoophoek op Facebook of geef ik weg aan de kringloop.

* En veel spullen die nog bruikbaar zijn, maar niet meer nodig geef ik ook graag weg aan mensen in mijn omgeving. En dan niet alleen kleding: ik heb liever dat een ander er weer plezier aan beleeft. Vaak nog leuker dan het voor een paar euro verkopen. Dat spullen een tweede leven krijgen is een fijn idee.

Maar goed, hoe belangrijk dat opruimen ook is, stop er ook op tijd weer mee. Houd het een beetje in balans. Steek ook tijd en energie in dingen die je heel leuk vindt om te doen. Ga nadenken over nieuwe doelen die je wilt bereiken. Want daar doe je het uiteindelijk voor: ruimte maken in je huis (en in je hoofd!) om echt te kunnen leven. Het zou jammer zijn als je de komende jaren alleen maar bezig bent met het onderhouden van je huisraad. En wie zit er nou te wachten op het steeds maar weer opruimen van die enorme hoeveelheid spullen? Wees je bewust hoeveel energie daaraan opgaat. Hoe dat slurpt. Zonde! En onnodig. Doe de ballast weg uit je huis, focus je op de dingen die echt belangrijk zijn in je leven!

Zeg eens, waar krijgen jullie nou energie van?

NB dit is een tip uit het Op Orde archief

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.