Tip 132: Inkijkje in de inloopkast

Tip 132: Inkijkje in de inloopkast
.
Toen wij in ons vorige huis woonden, hadden wij een kleine schuur in de tuin. Daar konden we niet veel kwijt. Het gevolg was dat we ook veel spullen in de inloopkast onder onze trap verzamelden. Dat was onze voorraadkast, maar tevens onze opbergkast. En dat werkte hoor. Door efficiënt inpakken en strak stapelen, raakte ik het meeste wel kwijt. Opbergboxen deelde ik zo slim mogelijk in. Dat inpakken heb ik trouwens van mijn vader geleerd. Die is er een meester in. Als we vroeger met het gezin op vakantie gingen, dan werden alle spullen bij elkaar gelegd. Aan mijn vader de taak om de auto en caravan in te pakken. We dachten vaak: dat gaat ‘m nooit lukken. Maar hij kreeg het voor elkaar. Benutte elk gaatje. Ik vond dat best knap.
.
Maar hoezeer ik dat opbergen tot kunst heb verheven, het voorkwam niet dat ik keer op keer de hele kast moest opruimen. Er stonden domweg te veel spullen in. Als ik iets nodig had, moest eerst alles aan de kant, gingen de dozen overhoop. Dat werkte natuurlijk niet. De stofzuiger kon er vaak na een paar dagen al niet meer bij. We zijn later verhuisd naar een woning met een grote garage. Wat een uitkomst! Of… Nee. Veel spullen die ik in de trapkast had staan, stonden voortaan in de garage. Ik had niet door dat ik eigenlijk het probleem had verplaatst. Dat doe ik nu dus anders.
.
In de afgelopen jaren zijn veel spullen ons huis uit gegaan. Daardoor heb ik ruimte om belangrijke spullen op te bergen op een vaste, logische, makkelijk te bereiken plek. Ik heb afscheid genomen van oude kransen, vazen, tassen, gebruikte tafelzeiltjes en dozen vol oude mokken. Ik geniet elke dag opnieuw van dat overzicht. En ik ben mij er bewust van hoe snel zo’n plek weer vol ligt met zooi. Dat soort kasten trekken rommel aan. Als een magneet. Als je niet uitkijkt, blijft het een dumpplek voor van alles en nog wat.
.
Ik kan je aanraden met de kast aan de slag te gaan. Haal alles er eens uit. Maak de kast schoon en zet daarna alleen terug wat echt van waarde is, wat je echt nog gebruikt. En zie er kritisch op toe dat dit zo blijft. Hanteer een vaste indeling. Ook makkelijk voor je kinderen: dan weten zij ook alles te vinden. Maar probeer echt even schoon schip te maken. Dan is ook direct duidelijk wat je nog aan voorraad hebt staan. Het voorkomt dat je weer een pak suiker meeneemt uit de supermarkt, terwijl er nog drie pakken in de kast staan. En waarom zou je eigenlijk zes pakken rijst op voorraad willen hebben? Natuurlijk, een pak extra is altijd handig. Zeker met een gezin. Maar bunkeren is nergens voor nodig. Het voorkomt ook dat etenswaren over de houdbaarheidsdatum raken. Al verbaas ik mij er tegelijkertijd over dat mensen voedsel weggooien omdat de datum is verstreken. Ik zou zeggen: kijk, ruik en proef eerst eens even. Gebruik je zintuigen. ‘t Is vaak nog prima te eten. De fabrikant garandeert alleen maar met die datum dat zijn product tot dat moment optimaal is. Niet dat het daarna bedorven is.
.
Die voorraadkast of trapkast gebruik je heel vaak. Zorg ervoor dat het een ruimte is waar je snel je weg vindt en waar je overzicht hebt. Het voorkomt dagelijkse ergernissen. Beetje jammer als je energie daar naar weglekt. Toch?
.
Op Orde #Opgeruimd #Eenvoud

Winkelwagen