Tip 169: Kinderkleding bewaren?

Er was een tijd dat ik bijna alle kinderkleding bewaarde. Onze oudste twee kinderen zijn jongens. De jongste kon dus veel kleding afdragen van zijn ‘grote’ broer. Ook van onze oudste dochter bewaarde ik kleding, met het oog op gezinsuitbreiding. Maar dat is verleden tijd. Ik ben bewaar niet meer zoveel kleding.

Waarom?
– Ik merkte dat kleding vraagt om maatwerk. Het postuur van onze kinderen verschilt. Ze moeten maar net in hetzelfde seizoen de juiste maat hebben. Wat de oudste in de winter droeg, kan de jongste misschien pas in de zomer dragen, qua maat. Dat is niet prettig.
– Veel kleding vond ik na vijf jaar op zolder niet meer mooi om te dragen. Hoewel ik het allemaal netjes gewassen wegborg, was het vaak groezelig geworden. Vooral de halsjes.
– Kleuren die bij het oudste kind goed stonden, bleken bij de jongste zoon veel minder leuk te staan. Ik had die ene trui dus voor niets bewaard.

Tegenwoordig doe ik het zo:

– Ik bewaar alleen kledingstukken uit de basisuitzet. Sokken, T-shirts, pyjama’s of winterjas.
– Ik bewaar kleding die als ‘oude’ speelkleding kan dienen.
– Ik probeer goed in te schatten of kleding past bij een opvolgend kind. Het voorkomt dat je veel bewaart, terwijl het straks ongedragen in de kast blijft liggen.
– Bij twijfel doe ik kleding weg. Die doneer ik liever aan iemand anders die het op dat moment kan dragen.
– Ik bewaar kleding per maat: die was en vouw ik netjes op. Ook doe ik kleine reparaties (aanzetten van een knoopje), voordat ik het kledingstuk voor een langere periode weg leg.

Liever weggeven
Misschien zie je mij als een dief van mijn eigen portemonnee. Ik geef immers kleding weg, terwijl een volgend kind het mogelijk nog gaat dragen. Toch kies ik er bewust voor die spullen nu al een tweede leven te geven. Ook ben ik kritisch op dat wat we houden. Een kind moet zelf blij worden van zijn of haar kleding. Als ik bij voorbaat weet dat mijn kind de trui van een oudere broer of zus spuuglelijk vindt, dan zal het toch niet vaak gedragen worden. Dan kan ik het beter weggeven.

Houden
En ik weet het, er zijn gezinnen genoeg waar deze keuze niet kan worden gemaakt. Simpelweg omdat je als moeder blij bent dat je ze allemaal ‘weer in de kleren hebt’. Dan ben je minder kieskeurig, maar juist blij met alles.

Tweedehands & nieuw
Zelf kies ik zoveel mogelijk voor een combinatie tussen tweedehands en nieuwe kleding. Tweedehands inkopen bespaart grondstoffen, maar ook geld. Het is bovendien hartstikke hip. Ben je handig met de naaimachine? Dan kan je soms van verschillende kledingstukken ook weer iets maken voor een volgend kind. En wist je trouwens dat alle textiel – ook kapotte- in de inzamelcontainer mag?

Lees ook:
Tip 15: Kinderkleding
Tip 95: De voordelen van weinig kinderkleding
Tip 115: Het kledingbriefje

Winkelwagen