Tip 208: Lang leve tweedehands!

Laatst schreef ik een blog over minimalistisch winkelen. Want ook in ons gezin moeten er wel eens dingen worden aangeschaft. Toch kopen we alleen wat we écht nodig hebben. Daar zijn we steeds kritischer in geworden. Impulsaankopen proberen we te vermijden. Als we wel iets nodig hebben, kijk ik eerst even of het tweedehands verkrijgbaar is. Dat doe ik vanuit de overtuiging dat we de overconsumptie moeten tegengaan. Door minder spullen nieuw aan te schaffen, sparen we grondstoffen uit. Dat is beter voor de aarde. Vergeet niet: we hebben met elkaar al zo veel spullen! Wat ik niet nodig heb, kan een ander weer gebruiken. En vice versa. Ik zeg daarom: lang leve de circulaire economie!

Met een groot gezin is het natuurlijk prettig om op kosten te besparen. Ook daarom is tweedehands inkopen een mooi middel. Ik krijg regelmatig zo’n meewarige blik van mensen als het gaat over tweedehands producten. Zo van: ‘Ah, ja, met zoveel kinderen moet je ook wel…’ Ik vind het jammer dat op die manier naar ons wordt gekeken. Want we zijn inderdaad geen miljonair, maar we hebben over de financiën niet te klagen. Geld is dus niet de hoofdreden om op Marktplaats te kopen. Geloof me, het gaat mij om het principe van de grondstoffen: nieuw is niet langer de norm. En door dat consequent uit te dragen hoop ik dat meer mensen mijn voorbeeld gaan volgen.

Als je ook graag tweedehands spullen wilt aanschaffen dan is een kringloopwinkel of de website Marktplaats een goede plek. Het enige wat je nodig hebt is geduld. Tweedehands producten worden niet altijd aangeboden op het moment dat jij ze nodig hebt. Je moet soms een tijdje speuren, meestal komt het vanzelf voorbij. Je moet ook vooruit kijken. Neem bijvoorbeeld de Kipling-sandaaltjes op de foto. Die zijn voor onze jongste. Na een tijdje zoeken kwamen deze voorbij. Niet of nauwelijks gedragen, dat zag ik wel. Daar was de prijs ook naar. Maar die wilde ik er graag voor betalen. Bij dit soort aanschaffen via Marktplaats gaat het me niet zozeer om een koopje. Ik ben best bereid iets meer te betalen voor een goed tweedehands product. Omdat ik niet het onderste uit de kan wil, heb ik vrij snel een koopovereenkomst. Dat ik er op jaarbasis geld mee uitspaar (ten opzichte van alles dat ik anders nieuw zou aanschaffen) is mooi meegenomen. Een win-win-situatie!

Mocht jij het niet prettig vinden om tweedehands te kopen, dan kun je op Marktplaats ook nog zoeken naar nieuwe spullen.  Tik een trefwoord in, in combinatie met ‘nieuw’. Vaak zijn dat spullen die bij de winkels uit de collectie gaan. Of het betreft voorraad die is opgekocht na faillissementen. Er is veel te koop en je hoeft er echt niet altijd voor naar de winkels. Zo draag je toch je steentje bij aan de circulaire economie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.