Tip 210: Regelmaat (archief)

Op Orde! is niet alleen de naam van deze pagina, maar vormt ook een afkorting. De letters ORDE staan voor de volgende begrippen;
De O van opgeruimd
De R voor regelmaat
De D voor duurzaam en (zelf) doen
De E voor Eenvoud

Als je al langer meeleest, dan heb je ongetwijfeld al opgemerkt dat mijn blogs afwisselend over deze onderwerpen gaan. Vandaag gaat het over Regelmaat.
De stille kracht achter minimaliseren is dat je alles doet met een zekere regelmaat. Je loopt dan niet achter de feiten aan, maar handelt juist heel bewust. Als je in huis last hebt van rondslingerende spullen (misschien niet eens van jezelf, maar wel van je gezinsleden) dan raad ik je aan om regelmatig alle kamers door te gaan. En neem een lege bak mee waar je die ‘troepjes’ in kwijt kunt.
Stop daar spullen in…

… die eigenlijk thuishoren in de papier- of prullenbak
… die je niet meer gebruikt en die weg kunnen naar de kringloop
… die op een andere plek thuishoren (Heeft alles al een vaste plek in huis? Doen hoor!)

Ben je klaar met je ronde? Zoek de bak dan direct uit en leg spullen op de plek waar ze thuishoren. Minimaliseren kan jaren duren. Spullen die je eerst waarde toedichtte, kunnen nu wellicht weg. Als je dit regelmatig doet, kost het maar heel weinig tijd. Hiermee voorkom je magneetplekken; van die plekken in huis waar de troep zich ophoopt.

Op gezette tijden ‘door je huis gaan’ en opruimen geeft overzicht; het zorgt ervoor dat je niets kwijtraakt. Niets vervelender dan steeds te moeten zoeken naar belangrijke spullen. Voorkom irritatie over rommel in huis. Als je niet op tijd spullen weg doet, verplaats je het probleem; dan komen die spullen vroeg of laat weer op je pad. Zodat je het gevoel krijgt ‘dat je wel bezig kunt blijven’. Rommel vormt een enorme valkuil binnen een huishouden, het kan ervoor zorgen dat je allerlei negatieve gevoelens ontwikkelt. Ik zou zeggen: voorkomen is beter dan genezen…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.