Tip 212: Big shoppers

Wat moet een minimalist met een grote boodschappentas, zul je misschien denken. Iemand die minder koopt, kan al die grote tassen toch wel weg doen? Tja, op zich niet zo’n gekke gedachte. Toch kan juist een big shopper prima passen binnen een minimalistische levensstijl. Hieronder leg ik uit waarom.

Sinds het verboden is om in winkel gratis tasjes mee te geven, worden steeds vaker big shoppers aangeboden. Die bieden veel ruimte, voor vaak weinig geld. Ik heb er een paar in de schuur liggen. Die gaan mee in een rieten mand als ik boodschappen doe in de supermarkt. Op zaterdag neem ik de tassen mee naar de markt. Big shoppers geven de mogelijkheid om in een keer veel spullen mee te nemen. Daardoor hoef je maar een keer in de week naar de supermarkt. Dat verkleint de kans op impulsaankopen. Door vooraf goed op een rijtje te zetten wat je precies nodig hebt, hoef je in de winkel niet te bezwijken voor allerlei aanbiedingen. Ik heb al vaker geschreven; werk in winkels met een boodschappenbriefje. Koop alleen wat je vooraf hebt opgeschreven. Train jezelf in selectief winkelen.

Dus zo’n grote big shopper is een prima hulpmiddel voor een minimalist; je koopt voor langere tijd spullen in en stelt nieuwe aankopen een tijdje uit. En dan heeft het natuurlijk niet veel zin om heel veel tassen op voorraad te hebben. Maak dus een selectie. Zitten er scheuren of gaten in een tas? Heb je eigenlijk altijd last van die te krappe boodschappentas? Of is de big shopper juist te groot, waardoor je de gevulde tas niet meer kunt tillen? Het kunnen allemaal redenen zijn om er een paar uit te kiezen die je graag gebruikt, zodat al die andere tassen weg kunnen. Niet weg in de container, maar zet ze klaar om te vullen met spullen die naar een kringloopwinkel kunnen. Of maak er iemand anders blij mee. Een uitwonende student bijvoorbeeld, die in het weekend een grote tas nodig heeft voor alle was.

Dit verhaal geldt natuurlijk ook voor weekendtassen, koffers en toilettassen; pak die er eens bij en kijk er kritisch naar. Met de vakantie in aantocht is het een mooi moment om overbodige tassen weg te doen. Houd alleen tassen die je echt gebruikt. Het klinkt zo simpel, maar ik weet dat veel mensen die regel niet hanteren. Want ja, ze willen spullen bewaren voor ‘ooit nog een keer’. Voor later dus. Maar meestal belandt het op een plek waar het wordt vergeten. Niet doen dus, zorg ervoor dat jouw overbodige spullen bij een ander een tweede leven krijgen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.