Tip 215: Waar-o-waar?

Herken je dat, dat je in huis moet zoeken naar spullen? En dan bedoel ik niet de dingen die je jaren geleden op zolder hebt gezet onder het mom van ‘je weet maar nooit’. Nee, ik bedoel van die alledaagse voorwerpen.

Neem zoiets als waxinelichtjes. Je weet dat ze er zijn. Ze liggen ergens in huis. Maar waar? In de la, onder die stapel papier? Of wat dacht je van het rolletje plakband? Het stapeltje servetten? Of misschien wel een pen? Morgen is je dochter jarig, maar je kan de verjaardagskaarsjes nergens vinden. Waar-o-waar zijn die spullen gebleven?

Als je dit soort dingen niet snel genoeg vindt, koop je het gemakkelijk nieuw. Ze kosten niet veel, zo’n aanschaf is snel gedaan. Totdat je toch een keer grondig alle lades in de kast gaat opruimen en opeens overal waxinelichtjes, verjaardagskaarsjes en servetten vandaan haalt. Dus dáár had je die spullen gelaten… Tja. En nu maar proberen te onthouden waar je ze neerlegt, zodat je volgend jaar Kerst niet weer nieuwe servetten hoeft te kopen.

Door te minimaliseren hebben wij onze huisraad meer dan gehalveerd. Nu hebben we niet alleen veel meer ruimte voor onze spullen, maar ook veel beter overzicht. Ook in de lades. Zo weet ik precies waar alles ligt. Ik kom in winkels dus niet in de verleiding om spullen te kopen die ik eigenlijk al lang heb. Trouwens: servetten en dergelijke worden er niet beter van als ze lange tijd tussen andere spullen liggen. Het zou jammer zijn als je ze uiteindelijk toch maar weggooit omdat de kleur is verschoten. Dat is zonde van de grondstoffen. Over servetten gesproken: ik gebruik stoffen doekjes. Die zijn ook goed opnieuw te gebruiken.

Maar neem van mij aan: als je weet wat je hebt, dan zijn impulsaankopen niet meer nodig. Dat bespaart geld en tijd. En het geeft rust! Dan hoef je niet op het laatste moment toch nog snel slingers te kopen. Je weet immers waar ze liggen, zodat je er jaren plezier van kunt hebben.

2 thoughts on “Tip 215: Waar-o-waar?”

  1. Hoi Gera,

    Dankzij Facebook ben ik op je website terechtgekomen. Je artikel op vrouw.nl heeft me enorm bemoedigd om de huisstijl die ik als kind leerde kennen, ook nu in mijn volwassen dagelijks leven verder te zetten. Ik ben (nog maar) 28 jaar en verbaas me erover dat de tijd zo snel geëvolueerd is. Ook ik beken schuld aan snel wegwerpen, impulsaankopen en dergelijke. Maar als kind kwam ik nix te kort en ik heb een zeer gelukkige jeugd gehad vol creativiteit.
    Die tred wil ik weer verderzetten naar mijn gezin.

    Bedankt!
    Astrid

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.