Tip 218: Elektrominderen

 

Als je mijn tips al een tijdje volgt, dan weet je ongetwijfeld ook dat we geen vaatwasser en droger hebben. En dat we koffie opschenken, in plaats van een koffiezetapparaat te gebruiken. Maar ook dat we dagelijks gebruik maken van een lamp op zonne-energie. De zonnepanelen staan nog op het verlanglijstje, maar die gaan er vroeg of laat ook nog komen. Los daarvan proberen we te letten op ons stroomverbruik. Het zijn de voor de hand liggende kleine maatregelen, maar alles bij elkaar scheelt het enorm. We laten dus geen apparaten op ‘stand bye’ staan en er brandt dus ook geen licht op plekken waar we niet aanwezig zijn. Ook is de douchetijd beperkt.  En waarom de stofzuiger pakken voor die paar broodkruimels onder tafel als je ook een stoffer en blik kunt gebruiken? En we hadden ooit  elektrische tandenborstels, maar je snapt dat we ook die de deur uit hebben gedaan. We poetsen weer handmatig.

Goed bezig toch? Ik dacht het wel. Toch kan het altijd nog beter. Ik zou veel meer willen elektrominderen. Ook al is het best lastig. Want juist apparaten stellen mij in staat om zelf iets te maken. Denk even aan de broodbakmachine, de oven en de naaimachine. Ik bak zelf ons brood (gezonder!), ik naai zelf stoffen tassen om boodschappen in te doen (minder afval!). Maar ja, ook die apparaten verbruiken stroom. Net als de oude elektrische koffiebonenmaler; die gebruik ik alleen om poedersuiker te maken. Dat bespaart afval, maar zorgt ook weer voor stroomverbruik…

Met andere woorden: ik kies graag voor gezonde, milieuvriendelijke alternatieven, maar het kan altijd nog groener. Ik ga voor de meest haalbare optie.

Herkennen jullie dat? Dat je omwille van idealen in de knel  komt met andere principes?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.