Tip 224: Een intiem blogje

Als ik vrouwen vertel dat ik afval probeer te voorkomen, komt het onderwerp soms op persoonlijke verzorging tijdens de menstruatie. Want ja, hoe pak je dat duurzaam aan? Hieronder een aantal suggesties en mijn bevindingen…

 • Een menstruatiecup. Er zijn verschillende merken op de markt, dus ik raad je aan om je uitgebreid te laten informeren. Iedere vrouw is anders. Ik gebruik mijn cup regelmatig, het werkt super. Maar minder vaak buitenshuis, want je moet wel de gelegenheid hebben om ‘m schoon te maken.
 • Wasbaar maandverband en inlegkruisjes. Het is een kleine moeite om het verband uit te wassen, dus dit is echt ideaal. Voor onderweg zijn ‘wetbags’ beschikbaar waar je gebruikt verband – goed afgesloten – in kunt opbergen. Ook voor vrouwen die een gevoelige huid hebben en waarbij wegwerpmaandverband nogal eens voor irritaties zorgt, is dit heel geschikt.

Misschien denk je: ‘Ja dág, we hoeven toch niet terug naar grootmoederstijd?’ Nee zeker niet. Dat hoeft niet. Maar het is wel een manier om afval te besparen. En als je het consequent toepast, bespaart deze methode ook geld. Ik kies voor een mix; ik gebruik deze middelen in combinatie met wegwerpproducten. Helemaal afvalvrij lukt mij dus nog niet.

Wat zijn jullie ervaringen?

2 thoughts on “Tip 224: Een intiem blogje”

 1. Ik gebruik al jaren wasbaar maandverband. Ik heb van inlegkruisjes tot grote nachtverbanden en alle maten die daartussen zitten. Het bevalt mij prima. In de badkamer heb ik een emmertje met deksel staan met daarin koud water met soda. Verbandjes gaan in de emmer en iedere dag even schoon water met soda er in. Na de periode doe ik alles in 1 keer in een waszak en gooi het bij de handdoeken in de wasmachine. Ik haal de waszak uit de machine en hang alle verbandjes te drogen.
  Alleen als ik een dag weg ga, gebruik in wegwerpverband.
  De inlegkruisjes heb ik trouwens zelf gemaakt van een oude kussensloop en een oude handdoek ?

 2. Zo’n cup lijkt niet prettig omdat het in je lichaam moet. Ik gebruik om die reden ook geen tampons.

  Wasbaar maandverband heb ik wel eens geprobeerd. Ik vond het prima tot ik het verband moest vervangen.

  Nu gebruik ik toch maar weer wegwerp maandverband.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.