Tip 225: De broodman

Afgelopen zaterdag ging ik ’s ochtends vroeg naar de markt. Het is dan nog lekker rustig en de verkopers hebben tijd voor een praatje. Ik raakte in gesprek met de man van de broodkraam. Dat ging over mijn zelfgemaakte katoenen broodtasjes. Die neem ik altijd mee en laat ik vullen met afbakbolletjes of stokbrood. Soms koop ik koeken, die kunnen er ook prima in. De eerste maanden dat ik die broodzakken overhandigde aan de verkoper, werd er vaak met de wenkbrauwen gefronst. En dan die vragende blik. Terwijl ik net deed alsof het allemaal de normaalste zaak van de wereld was – je eigen tasjes meenemen. Toch voelde ik me wel wat bekeken. Het is grappig hoe dat inmiddels is veranderd. Bij de kraam weten ze niet beter. Ik zie ze denken: ‘O, ja, da’s vrouw met die zakjes…’
.
Van een gesprekje was het nog niet eerder gekomen, maar zaterdag kwam de broodman opeens naast me staan. Ik kreeg allemaal vragen. Hij vroeg: ‘Waar heb je die zakken gekocht?’ Hij wees naar mijn katoenen tasjes. Ik antwoordde: ‘Die heb ik zelf gemaakt van oude lakentjes. Twaalf jaar geleden lagen die in de wiegjes van onze tweeling.’ De man was zichtbaar verbaasd. En ik zei: ‘Maar je kan ze ook heel goed bestellen. Je kan gewoon broodzakken kopen via internet.’ Ik praatte nog wat verder en kon hem mooi iets duidelijk maken over het achterliggende doel; afval besparen, duurzaam leven. Maar ik vertelde ook over de tendens om zo weinig mogelijk voedsel in plastic te kopen. Niet alleen vanwege afval, maar ook vanwege de gezondheid. Hij begreep het en noteerde namen die ik hem doorgaf. Bag-again, Re-bag, er zijn inmiddels meerdere initiatieven om de broodzak populair te maken. De verkoper concludeerde dat hij er echt iets mee moest. Er was immers steeds meer vraag naar. Geweldig toch! Mijn hart maakte van binnen een sprongetje. Het is fijn als mensen begrijpen wat je bedoelt. Ook al begin ik er vanuit mijzelf bijna nooit over. Ik leg niemand iets op. Als mensen iets willen weten, dan licht het graag toe. Maar het is zeker niet mijn bedoeling om te ‘preken’. Dat vermijd ik liever. Maar goed, dat mensen zelf een stapje willen zetten, is natuurlijk helemaal super. Ik ga het de komende weken in de gaten houden. Dat wordt dus vervolgd, daar op de markt in Harderwijk…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.