Tip 226: Mooi, maar ik laat me niet verleiden…

Laatst was ik samen met een collega in een hele grote speelgoedwinkel om het een en ander aan te schaffen voor onze school. Daar stuitte ik op dit speelgoed van gerecycled plastic. Wauw, wat een fraaie vormgeving! En hoe tof dat je door hergebruik van oude materialen zulke mooie dingen op de markt kan brengen. Als je dan speelgoed wilt kopen, kies dan voor zoiets. (En nee, ik heb geen aandelen van dit bedrijf.)

Ik merkte dat het speelgoed een grote aantrekkingskracht had op mij. Maar ik weet inmiddels hoe ik daarmee om moet gaan. Ik zei een paar keer tegen mezelf: je hebt het écht niet nodig. En nog eens: je hebt het echt niet nodig. Ik liet al dat moois dus liggen.

De wereld om ons heen staat bol van verleiding en commercie. Daar is ons economisch systeem op gebouwd; mensen overhalen steeds weer iets nieuws te kopen. Ik werd mij dat meer en meer bewust. Daardoor kijk ik er met andere ogen naar. Bij radioreclames hoor je steeds vaker kreten als ‘twee voor de prijs van een’ of ‘alleen dit weekend 25 procent korting’. En ja, dan moet je jezelf gewoon trainen sterk in de schoenen te staan. Ik kan daar een ingewikkeld verhaal over houden, maar de essentie is juist heel simpel. Zeg tegen jezelf: ik was helemaal niet van plan om iets te kopen. Dus waarom zou ik dat nu opeens wél willen? Je betrapt jezelf erop dat je al een reden aan het verzinnen bent om die aankoop te rechtvaardigen. Gek eigenlijk. Herken je dat?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.