Tip 236: Verleiding

Alleen spullen overhouden waar je écht iets mee hebt of écht iets mee doet; dat is het streven bij minimaliseren. De rest gaat weg. Daarna is het belangrijk om te voorkomen dat er steeds weer nieuwe, onnodige spullen het huis binnen komen. Ik schreef het al vaker – je moet een goede poortwachter worden. Je staat bij wijze van spreken in de deuropening en beoordeelt alles wat het huis binnen komt. Zijn die spullen de moeite waard? Of heb je ze eigenlijk niet nodig?

En het klinkt zo gemakkelijk, maar wees je ervan bewust dat we de hele dag door worden blootgesteld aan verleidingen. Via slimme marketingtrucjes (de plek in de winkel, het fraaie etiket, de lage prijs) zijn we eenvoudig over te halen tot een onnodige aankoop.

Ik denk ook even aan de internetwinkels. Dan krijg je de boodschap op het scherm: ‘Alleen vanavond nog: gratis verzenden’. Je trapt er zo gemakkelijk in. Ons aankoopgedrag wordt op allerlei subtiele manier beïnvloed. Ook door de nieuwsbrieven in de inbox van je mailprogramma. Mijn tip: meld je af voor die brieven. Zorg ervoor dat die boodschappen je niet bereiken. Als je echt iets nodig hebt, vind je het doorgaans binnen vijf minuten. De digitale snelweg brengt je in mum van tijd waar je zijn moet. Dus waarom zou je je dagelijks laten blootstellen aan al die kortingsacties en reclame-uitingen?

Heb je webshops waar je graag winkelt? Kijk de openstaande winkelmandjes eens na. Zet alles terug op nul. Spreek met jezelf af dat je de rest van de week niet gaat funshoppen op de pc. (En ook niet als het slecht weer is tijdens de vakantie…)

Nog een tip: plak de eerste tijd zo’n knalgeel memoblaadje op je scherm dat je alert houdt. Zet daar de tekst op: ‘Ik heb ’t allemaal niet nodig!’. Succes met de verleidingen…

 

Daarover gesproken: hoe gemakkelijk laat jij je verleiden?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.