Tip 239: Vermijd dubbelen

Als je minder spullen in huis wilt, is er een eenvoudige manier om te beginnen. Je kan eerst eens op zoek gaan naar alle dubbelen. Dan bedoel ik niet letterlijk twee van hetzelfde, maar meerdere van hetzelfde. En bevraag jezelf:
– Waarom heb ik drie vergieten?
– Wat moet ik met vier nagelschaartjes?
– Waarom liggen er vijftien waxinelichthoudertjes in de kast?
– Waar heb ik die zes bieropeners voor nodig?
– Wat moet ik met vijf dekbedhoezen?
– Waarom heb ik vier schoudertassen?
– Wat doe ik met die veertien big shoppers?
– Waarom liggen er vier setjes ovenwanten in de keukenlade?

Je begrijpt: ik kan nog wel even doorgaan…
Zoek in je huis naar deze dubbelen en leg diezelfde exemplaren eens bij elkaar. Dus alle aanstekers, scharen, notenkrakers etc. Leg die dubbelen voor je op tafel en kijk er eens kritisch naar. Welke gebruik je echt? Welke vind je fijn? Neem van de andere ‘dubbelen’ afscheid, doneer ze aan de kringloopwinkel. Soms is het slim om toch een dubbele te houden. Neem een vergiet. Misschien wil je wel een grote en een kleine houden, omdat je die daadwerkelijk allebei gebruikt tijdens het koken. Denk daar dus goed over na.

Beoordeel als een taxateur. En zeg tegen jezelf: ik houd alleen in huis wat ik echt gebruik en belangrijk vind. De rest is overbodig en neemt onnodig ruimte in beslag. Ik heb bij het selecteren van onze spullen vaak gedacht: ik kies bewust voor die ene opener of die ene schaar, omdat ik er iets mee heb. Ik vind ‘m fijn, mooi, lekker in de hand liggen etc. Ik gun dat voorwerp een plek in huis, dat is een bewuste keuze. Geef die spullen ook een vaste plek, zodat je weet: daar kan ik het vinden. Dat laatste wordt vaak vergeten, maar als je niet hoeft te zoeken naar je spullen, kom je ook niet in de verleiding om het nieuw aan te schaffen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.