Tip 241: Back to school

In onze regio is de vakantie voorbij, vandaag gaan de kinderen weer naar school. Alleen onze oudste drie kinderen hebben nog een dagje vrij. Zij zitten op het voortgezet onderwijs en mogen morgen beginnen. Maar wat zijn die zes weken voorbij gevlogen. Het gaat zo rap! En als het aan de commercie ligt, dan mag het allemaal nog sneller. Want twee weken geleden zag ik op sociale media al advertenties voorbij komen met ‘back to school’-acties. Ik was helemaal verbaasd. Het was nog volop vakantie. Ik las teksten als: ‘Nog twee weken, is uw kind al klaar voor het nieuwe schooljaar?’. Reclame voor schoolspullen als schriften, kaftpapier en rugtassen, maar ook kleding en zelfs ‘back-to-school’-boeken. Je wordt opgejaagd door de commercie. Ze praten je het gevoel aan alsof je al bijna te laat bent met kopen. Inmiddels ben ik daar niet meer gevoelig voor, maar het valt mij des te meer op.

Met kinderen op het voortgezet onderwijs ontkom je er niet aan om spullen aan te schaffen. Dit jaar was dat bijvoorbeeld een rekenmachine voor onze oudste. Hij gaat naar de vierde klas. Dan loont het vaak de moeite om goed rond te kijken op Marktplaats. Er wordt veel tweedehands aangeboden. In dit geval kochten we een nieuwe, zodat zijn broer en zus er later ook nog iets aan hebben. De oudste drie wilden ook graag schoolspullen kopen. Ik heb eerst met hen overlegd wat ze nodig hadden. Als je dat als ouders samen met hen bespreekt, leren ze ook wat de noodzakelijke spullen zijn. In een winkel lijkt namelijk alles even belangrijk, maar da’s natuurlijk onzin. Onze kinderen hadden niet veel spullen nodig. Ze bleven alle drie keurig binnen het budget. Ik verbied hen niet om iets bij de Action te kopen, maar ik vertel hen wel dat ik vanuit principe liever bij andere winkels koop. Goedkoop en duurzaam gaan immers (bijna nooit) samen…

Maar ik vind het op zo’n moment ook belangrijk dat ze leren omgaan met geld. Ze kunnen een dure agenda kopen, maar dan blijft er amper geld over voor iets anders. Het is dus puzzelen, goed zoeken en keuzes maken. En slim zijn. Want ze hebben dit keer nauwelijks iets uitgegeven aan kaftpapier. Daarvoor gebruikten ze papier van vorig jaar, maar ook oude landkaarten en papieren tasjes van de Lush-winkel. De boeken zien er weer strak uit.

Op de foto zie je een passer. Die kochten we tijdens de vakantie in Frankrijk. De vorige passer was geen lang leven beschoren. Binnen een jaar kapot. Maar toen zagen we deze liggen in een supermarkt. Er kan een gewoon potlood in. Die gaat vermoedelijk langer mee. We zijn altijd op zoek naar dat soort duurzame spullen. Zoals we ook investeren in een goede tas. Vanaf de brugklas krijgen ze een peperdure rugtas die écht waterdicht is (dat hebben we inmiddels ervaren) en waar ze hopelijk zes jaar mee kunnen doen. Ze nemen de tas niet alleen mee naar school, maar gebruiken deze overal voor. Nogmaals, dat kost een paar centen, maar kwaliteit betaalt zich uit.

Kopen jullie ook dure spullen vanwege de kwaliteit? Of gaan jullie liever voor goedkoop?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.