Tip 242: Mijn vulpen

Afgelopen maart was ik in Amsterdam bij de lezing van Bea Johnson. Zij schreef het boek ‘Zero waste home’ en heeft een populaire website onder dezelfde naam. Ze houdt over de hele wereld lezingen. Wat een inspirerende tante zeg! Waarschijnlijk heb je weleens van haar gehoord. Ze heeft een man en twee kinderen en leeft nagenoeg afvalvrij. Echt bijzonder. Het is de moeite waard om eens te kijken op haar website, daar doe je allerlei ideeën op. Zij gaf tijdens de lezing in Amsterdam veel tips over duurzaam leven. Zij gelooft heilig in het zetten van kleine stapjes. Soms lijkt iets een druppel op de gloeiende plaat. Maar al die druppels bij elkaar maken een grote. Dat is een enorm cliché, maar het is wel waar. Bovendien moet je ergens beginnen.

Bij het minimaliseren volgens mijn Op Orde-methode werkt het precies hetzelfde. Dan begin je met iets kleins en overzichtelijks. Zoals je keukenla bijvoorbeeld. Als je elke dag met zo’n klein project bezig bent, dan moet je eens kijken waar je over een jaar bent. Raak dus niet ontmoedigd als je maar langzaam vooruit gaat. Overhaast het proces niet. Geef jezelf tijd om te bepalen wat je van waarde vindt en wat je graag wilt behouden in je leven.

Bea Johnson had het ook over iets kleins als een pen. Gratis pennen worden ons zomaar aangeboden. Gewoon op straat, tijdens een campagnedag van een politieke partij. Of tijdens een cursus. Elke keer als je zo’n pen aanneemt, zeg je eigenlijk: ‘Ja, ik vind het prima dat aardolie wordt gebruikt voor het maken van een pen die doorgaans niet lang mee gaat’. Misschien vind je dit een extreme gedachte. Maar de keuze is aan jou: neem ik iets aan of weiger ik uit principe. Het is niet vrijblijvend.

Haar opmerking over die pen zette mij wel aan het denken. Ik heb vervolgens een navulbare pen op mijn wenslijstje gezet en vorige week kocht ik er een. Met die ene mooie pen wil ik een statement maken. Zo van: ik heb al die gratis pennen niet meer nodig, want ik heb nu een goeie pen van mezelf. Eén pen die je altijd gebruikt. Da’s ook helemaal minimalistisch natuurlijk…

Herken je dat trouwens, dat er iets al lang op je wenslijst staat?

1 thought on “Tip 242: Mijn vulpen”

  1. Ik heb laatst een vulpen bij de Aldi gekocht voor 1,99 icl 2 doosje met inktpatronen. Hij schrijft superfijn. Ik leg hem apart zodat de andere gezinsleden hem niet gebruiken. Ik heb zelf nu aan 1 pen genoeg. Heerlijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.