Tip 251: Nooit meer opruimen

Voordat ik begon met minimaliseren, was ik veel tijd kwijt aan opruimen. Dat hield ook nooit op. In een huishouden met kinderen moet je dagelijks aan de bak. Toch bleven er ook klussen liggen. De dozen op zolder bijvoorbeeld. Of de kast in de garage. Ik werd daar regelmatig aan herinnerd als ik naar iets op zoek was. Dan baalde ik ervan dat ik er nog niet aan toe was gekomen. Misschien ken je dat wel, het gevoel dat je faalt.

Inmiddels is dat anders. Dankzij het minimaliseren ben ik veel minder tijd kwijt aan opruimen. Ik zeg vaak: ik ruim spullen niet meer op, maar ik leg ze terug. Op een vaste plek in huis. Dat kost veel minder energie. Maar dat bereik je alleen door eerst veel werk te verzetten. Dat kan niet anders. Minimaliseren is selecteren en uiteindelijk spullen overhouden die je echt gebruikt. Die geef je vervolgens een logische plek in huis. En je maakt daar afspraken over met het gezin. ‘Na gebruik spullen terugleggen’, het is eigenlijk heel simpel. Je moet elkaar de eerste tijd nog een beetje scherp houden, maar geloof me: het werkt. En het scheelt zeeën van tijd, heb ik gemerkt. Ook hiervoor geldt: neem de tijd om te oefenen. Verwacht niet dat dit meteen allemaal lukt. Heb geduld met kinderen. Misschien weten ze niet eens waar iets ligt. Daarom de tip: na elk klein project dat je hebt afgerond, deel je dat met je gezin. Leg uit wat je hebt gedaan, waar de spullen liggen en wat de afspraken zijn.

Neem bijvoorbeeld de bijkeuken. Je vertelt hen waar de schoenen worden neergezet. Je legt uit op welke plek in de kast de stoffer en blik liggen. En controleer ook of die afspraak wordt nageleefd. En ja, ik weet het: veel ouders vinden dat vreselijk. ‘Een beetje de politieagent uithangen zeker!’ Maar opvoeden doe je niet een beetje. Kinderen moeten op hun gedrag worden aangesproken. De aanhouder wint. Uiteindelijk gaat je hele gezin de voordelen ervaren. Want als alles op een vaste plek ligt, hoeven zij ook niet meer naar spullen te zoeken. En ben jij verlost van het altijd en eeuwig opruimen. Zo wordt het runnen van een huishouden veel gemakkelijker. Ik weet uit ervaring wat dat oplevert. Je loopt niet steeds achter de feiten aan en ervaart meer rust.

Hoe gaat dat bij jou thuis? Moet je veel opruimen of heb je het stadium bereikt dat je vooral spullen teruglegt?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.