Tip 254: Kwaliteit

Tegenwoordig schaf ik amper nog nieuwe spullen aan. En als ik iets koop, dan kies ik bewust voor kwaliteit. Zoals de pan op deze foto, die ik onlangs heb gekocht. Ik ben daar echt heel blij mee. Een nieuwe keukenpan stond al langer op mijn wensenlijstje. Ik zocht naar een pan die de rest van mijn leven meegaat en vond deze in een speciaalzaak in Harderwijk.  Mij is verzekerd dat ik de pan minimaal dertig jaar kan gebruiken, dus dat leek me wel wat.

‘Dankzij’ onze wegwerpmaatschappij gaan spullen niet zolang meer mee als vroeger. Dat vind ik jammer. Zelfs als je bereid bent om het volle pond te betalen, kunnen spullen tegenvallen. Neem de tankini die ik kocht in een speciaalzaak. Weliswaar in de uitverkoop, maar evengoed prijzig. Het was een vrij neutraal dessin, dus daar kon ik jaren mee vooruit. Dacht ik. Want afgelopen zomer ontdekte ik direct al een gat in het broekje. Balen!

Of wat te denken van mijn horloge. Ik had er al een paar versleten. Ze gingen steeds weer kapot. Een paar jaar geleden zei mijn man: ‘Koop nou eens een goed horloge voor jezelf.’ Dus ik zocht er een uit bij de juwelier. Die zei: ‘Mevrouw, u doet een prima aankoop.’ Ik hoor ‘t ‘m nog zo zeggen. Maar helaas. Afgelopen zomer vielen de wijzers al naar beneden. Natuurlijk gebeurde dat allemaal net buiten de garantie. Zal je altijd zien. Repareren kon, maar ik moest het zelf betalen. Minimaal negentig euro ging het kosten. Tja. En dan was het daarna nog niet zeker of de wijzers op hun plek zouden blijven. Ik liet ’t er dus maar bij zitten. Wederom: balen!

Mijn man had nog een horloge liggen waarvan het bandje stuk was. Ik had het hem gegeven bij ons huwelijk. Hij gebruikte inmiddels zijn telefoon als horloge en kon dus makkelijk zonder. Ik kocht er een nieuw leren bandje bij en ging het horloge dragen. Dan kon ik elke minuut even aan hem denken, zei ik nog plagerig. Maar ja. Nu drie maanden later is dat nieuwe, leren bandje alweer oud en versleten. Ik hoop dat ik er nog een half  jaar mee kan doen, maar ik vrees ’t ergste. Ook al ga ik er zorgvuldig mee om. Want ik kom er niet mee in het water en doe het horloge af als ik ga slapen…

Als spullen snel kapot gaan, dan word je gedwongen iets nieuws te kopen. En dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen. Het is toch absurd dat een horlogebandje nog geen drie maanden meegaat? Het zal je niet verbazen, maar spullen stellen mij vaak teleur.

Herkennen jullie dat?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.