Tip 257:  Zij blij, jij blij

Hoe graag  je misschien ook wilt leven met minder spullen – het kan soms best lastig zijn om ze weg te doen. Vooral als je weet dat iets veel geld heeft gekost. Het is vooral ook bij mannen een van de belangrijkste redenen om spullen te houden. ,,Echt zonde van ’t geld,’’ zeggen ze dan. Of neem zoiets als kleding die je in een opwelling hebt gekocht en die eenmaal thuis flink tegenvalt. Je twijfelt nog even, laat het een paar dagen hangen en voordat je het weet is er te veel tijd verstreken om het terug te kunnen brengen. En ja, wat doe je dan? Veel mensen hangen zo’n broek of rok gewoon in de kast. Dan maar bewaren, ook al gebruiken ze het niet.

De volgende gedachte kan je helpen om bezittingen toch eerder los te laten. Beeld je eens in: er loopt een moeder door de kringloopwinkel. Ze probeert een setje kleding voor haarzelf en voor de kinderen te scoren. Ze is uitgenodigd voor een bruiloft, maar heeft geen budget voor een feestoutfit. Want als je tot de sociale minima behoort, kan dat zomaar van toepassing zijn. En hoe fijn zou het dan zijn als zo iemand jouw dure, ongedragen jurk voor een prikkie kan meenemen. Zij koopt die jurk – voor zeg vijf euro – en straalt de hele dag. Hoe bijzonder. Zij blij, jij blij!

Of denk je eens in: je schenkt de dure babypop van je dochter (een waarmee nauwelijks wordt gespeeld) aan het eind van het jaar aan de voedselbank. Zodat je weet dat die pop als Sinterklaascadeau wordt gegeven aan een meisje dat anders nooit zoiets moois zou krijgen. Simpelweg omdat haar moeder in de bijstand zit en op de centen moet letten. Waarom zou je zo’n pop dan in een doos opbergen op zolder, in de wetenschap dat er daarna – jarenlang – niets meer mee gebeurt?  Ik zou je willen oproepen: gun spullen een tweede leven bij een ander!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.