Tip 258: Help, mijn moeder is een minimalist!

En je kinderen dan? Die vraag krijg ik regelmatig als ik mensen spreek over minimaliseren. Mijn jongste kinderen weten natuurlijk niet beter. Die gaan daar gewoon in mee. Zoals alle ouders hebben wij een bepaalde opvoedingsstijl. Het zal je niet verbazen dat die van ons veel overlap heeft met het minimalisme. Dat is langzaamaan zo gegaan, maar dat merken de kinderen ook. De oudste drie hebben het proces heel bewust meegemaakt. Ze zien dat we sommige dingen nu anders doen. Neem zoiets eenvoudigs als de koeken die je mee naar school geeft. Eerder gaf ik hen ook verpakte koeken mee. Maar nu wij beter op ons afval letten, krijgen ze een trommeltje mee met een zelfgebakken koek.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer kleine en grote veranderingen geweest. Ik heb gemerkt dat je die heel gemakkelijk kunt uitleggen. Kinderen vinden dat prettig. Waarom doen we wat we doen? Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar in hoeverre begrijpen je kinderen dat? Zelf probeer ik heel open te zijn over de keuzes die we maken. Wij leven hen hierin voor, maar zijn zeker niet star. Dat zou alleen maar averechts werken.  Ik probeer mijn enthousiasme over te brengen. Dat werkt aanstekelijk, veel beter dan de hele dag met het vingertje zwaaien.

 

Als moeder en aanhanger van het minimalisme moet je regelmatig compromissen sluiten. Ik probeer het vaak van de positieve kant te zien: ik ben blij met alles dat ze wél doen. Dat is al winst. Toch is het fijn om te merken dat ze onze principes huldigen. Dat ze die zelf ook prettig vinden. Ik schreef bijvoorbeeld al eens over de puberkamer; minder spullen geeft hen meer rust en overzicht. Ze hoeven bovendien minder vaak op te ruimen. Vinden ze leuk hoor!

 

Maar er zijn nog veel meer resultaten te boeken. Als moeder promoot ik ook de aanschaf van gebruikte spullen. Ik heb mijn oudste zoon daar inmiddels ook mee besmet. Op de foto zie je zijn nieuwste aanwinst, een iPhone 6. Hij kocht deze tweedehands. Pubers kiezen ook steeds vaker voor ‘used products’of refurbished. Ik vind ’t geweldig dat de nieuwe generatie durft te kiezen voor gebruikte spullen. Ook al gaat het bij hen misschien vooral om het geld. Maar toch, zij zijn de toekomst! Als we hen aan boord hebben, dan komt die circulaire economie steeds dichterbij. Mooi, niet?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.