Tip 263 : Zet een kaars voor je raam vannacht…

Nu de avonden langer worden, steken we graag een kaarsje aan om het een beetje gezellig te maken. Hoeveel heb jij er op voorraad? En weet je ook waar ze liggen? Of kom je her en der pakken kaarsen en waxinelichtjes tegen als je een kast of lade uitzoekt?

Sta je in de rij bij het Zweedse warenhuis, dan is de verleiding groot om toch maar weer zo’n zak met theelichtjes mee te nemen. Onder het mom van ‘altijd handig ’. Vooral ook als je niet weet hoeveel je er in huis hebt. Tja, de kans is groot dat je te veel koopt. Neem deze week eens tijd die lades en kasten te doorzoeken op kaarsen. Leg ze bij elkaar. Je ziet in een oogopslag of je nog iets nodig hebt.

Hoe gezellig ook, ik brand zelf steeds minder vaak een kaarsje. De meeste waxinelichtjes en kaarsen zijn namelijk gemaakt van paraffine. Dat product wordt gewonnen uit aardolie en bruinkoolteer. Paraffine zelf is niet giftig, maar bevat stoffen die bij verbranding schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Bovendien zijn er sinds jaar en dag goedkope kaarsen op de markt waarvan de walm zelfs kankerverwekkend is. In 2009 werd dat al ontdekt door wetenschappers, maar die waxinelichtjes zijn nog altijd in omloop. Bizar toch?

Maar niet getreurd. Er bestaan goede alternatieven. Misschien heb je weleens zo’n pak zien liggen met ‘honderd procent gerecyclede kaarsjes’ (zie foto ). Ze zijn gemaakt van gerecyclede oliën (geen palmolie!) en vetten. Da’s al een flinke stap in de goede richting. Nog beter zijn de lichtjes en kaarsen die gemaakt worden van bijenwas of sojawas. Ook deze kaarsen branden ‘schoon’.

Heb je een gezellig avondje voor de boeg? Denk eens na over welke sfeerverlichting je gebruikt. Waar kiezen jullie voor?

3 thoughts on “Tip 263 : Zet een kaars voor je raam vannacht…”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.