Tip 269: Haal even adem

Vorige week hadden wij herfstvakantie. Het was heerlijk! Inmiddels zijn bij ons de scholen weer begonnen. Toen ik gisteren met mijn kinderen op het plein kwam, kreeg ik een paar keer de vraag ‘of ik nog iets leuks had gedaan’. Nou en of. Dat wil zeggen: we hebben eens lekker helemaal niets gedaan. Thuis blijven en lummelen: ik kan het iedereen aanraden. Ik werk in het onderwijs en heb gelijk met de kinderen vrij. Vorige week schreef ik iets over de vakantiepot en alle activiteiten die je kunt plannen. Doen wij ook natuurlijk. Maar net zo graag houden we ervan om de hele dag in de pyjama een beetje te chillen. De oudste kinderen zitten op het voortgezet onderwijs en nemen op zulke dagen uitgebreid de tijd om zich voor te bereiden op de komende toetsweek. Tussendoor kijken ze filmpjes en nemen ze het er lekker van. Dat mag hè, da’s vakantie.

‘Maar vervelen je kinderen zich dan niet?’, krijg ik regelmatig als reactie. Uhh, nee, eigenlijk niet. De jongste kinderen doen een spelletje aan tafel, maar ze houden ook van kleuren en verven. En ze maken regelmatig een tent in de woonkamer. Als het even kan, dan zijn ze ook buiten te vinden. Gewone dingen. Niets ingewikkelds aan. Maar waarvoor je je bijna moet verontschuldigen als ouder. Alsof je je tijd verkeerd gebruikt. Alsof je er niet uithaalt wat erin zit. Het zette me wel aan het denken. We leven in een drukke tijd. Ik vertel jullie niets nieuws. Er komt veel op ons af. Dat zou juist een reden moeten zijn om in de vakantieweken een beetje gas terug te nemen. In plaats daarvan merk ik dat het een trend is om zoveel mogelijk activiteiten te plannen. Naar de bios, naar een pretpark etc. Op zichzelf allemaal leuke dingen, maar het is geen voorwaarde voor een fijne vakantie. Het lijkt wel alsof we ‘druk zijn’ tot norm hebben verheven. Alsof je daarmee een keurmerk behaalt voor een geslaagd  leven. Ik zie dat ook terug op Facebook; we vertellen elkaar de hele tijd hoe geweldig we het hebben. Alsof we willen laten zien: wij doen ook mee, wij horen er ook bij!

Misschien vind je dat ik overdrijf. Toch zou ik je willen waarschuwen. Want het werkt ook door in de opvoeding.  Als je een drukke vakantieweek tot norm verheft, schep je verwachtingen voor alle navolgende vakanties. Je legt de lat hoog. Ik zou het willen omdraaien: het is bijzonder dat je een keer naar de bios gaat of dat je een pretpark bezoekt. Dat wordt dan het uitje van de week. In plaats van dat de week bestaat uit dagtripjes…

En het kan ook zoveel opleveren als je gewoon vakantie bij huis viert. Dat vraagt natuurlijk wel iets van jou als ouder. Dat je een keer meespeelt met de Lego (bouw de giraffe na uit de film Dikkertje Dap!) of dat je met je kind ‘luncht’ in de zelfgebouwde tent. En waarom niet weer een keer samen foto’s kijken van zijn babytijd? Of die van jou? Laat je kind vragen stellen. Lekker samen op de bank, dat levert doorgaans prima gesprekken op!

Ik zie het ook aan onze peuterzoon. Hij vindt het heerlijk om een beetje te wandelen en heeft oog voor detail. Er is verwondering voor de dingen om hem heen. ‘Kijk, een herfstblad!’ Jonge kinderen hebben een ander tempo. Wandelen gaat nog niet zo snel. Dat geeft gelegenheid om gewoon eens even te kuieren, in plaats van je te haasten. En dat kan ook doordeweeks. Waarom neem je niet langer de tijd om naar school te fietsen met je kind? Zodat er tijd is om goed om je heen te kijken? Als je meer tijd neemt, ga je automatisch bewuster leven.

Je hebt ongetwijfeld weleens iets gelezen over manieren om te ontspannen. Vaak weten we wel wat daarvoor nodig is, maar worden we toch opgeslokt door alle dagelijkse beslommeringen. En je weet het: we hebben zelf de sleutel in handen. Dus neem tijd voor jezelf. Sta elke dag even ‘stil’. Doe dan gewoon niets. Een minuut of tien naar buiten kijken. Even de gedachten de vrije loop laten. Dat werkt onthaastend. Juist als je weerstand voelt, zou je het eens moeten proberen. Plan ‘t desnoods in. Ervaar wat rust met je doet.

2 thoughts on “Tip 269: Haal even adem”

  1. Bij ons start vandaag de herfstvakantie. De zoon vroeg al: “Wat gaan we doen? Toch niet de hele week saai thuis hé?” Maar ik ga me niet laten vangen dit jaar. Gewoon wat chillen, doen waar je zin in hebt. Een herfstwandeling. Misschien een keertje naar de film. Gewoon is goed genoeg! Momenteel is de oudste dochter zelf fondant aan het maken van marshmallows, de jongste dochter maakt een plakboek, de zoon maakt een filmpje voor zijn YouTube-kanaal. Heerlijk toch? Wel een hele omschakeling voor mij, want ik heb nogal de neiging om veel in te plannen…

  2. Goed stukje. Bij ons was er VBC deze week. En hoewel de kids het echt heel leuk vinden, merk ik ook dat ze daarnaast eigenlijk ook echt niets meer erbij kunnen hebben. Mijn man was ook een dagje vrij en we gingen met elkaar nog naar het strand. Verder werkte ikzelf nog een dag en werden ze die dag nog vermaakt door een tante die die dag bij ons kwam oppassen. Heel eerlijk gezegd was het gewoon teveel. Ze waren eigenlijk helemaal niet zo uiterust aan het einde van de week.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.