Tip 270: Ook de afvalzak is afval

Er is al grote milieuwinst geboekt door het verbod op gratis plastic tasjes in winkels. Dat succes smaakt naar meer, als je het mij vraag. Want denk ook eens aan de pedaalemmerzakken, containerzakken en boterhamzakjes die je gebruikt. Er liggen vaak allerlei rollen in de keukenlade. Heb je die echt allemaal nodig?

Je kan mijn antwoord natuurlijk al raden. Voordat wij actief bezig waren met minimalisme, had ik zo’n la vol liggen met zakken. In allerlei soorten en maten. Altijd handig. Nu ligt er slechts een rol; ik koop alleen nog pedaalemmerzakken die we gebruiken voor de prullenbak in de keuken.
Want ik merkte gaandeweg dat we best zonder afvalzakjes kunnen. Neem de prullenbakjes in de badkamer en het toilet. Daar zit al een plastic emmertje in. Waarom zou je daar nog een extra zakje in doen? Deed ik altijd, maar het blijkt echt niet nodig. Vies? Nee hoor, dat valt reuze mee. Ik leeg de prullenbakjes op tijd en spoel het emmertje even om. Net zo eenvoudig. Het scheelt trouwens wel dat we steeds minder afval veroorzaken. Ik heb bijvoorbeeld in de badkamer geen wegwerpproducten meer zoals wattenschijfjes en wattenstaafjes. Want ik heb nu uitwasbare schijfjes en voor het schoonmaken van onze oren gebruiken we een puntje van een zakdoek of onze pink.

Hoe dan ook, het is niet nodig om steeds een zakje in zo’n prullenbak te doen. Reken maar uit. Stel dat ik wekelijks twee zakjes gebruikte per emmer, dan spaar ik er nu 400 op jaarbasis uit. En wat als mijn buren dat nou ook deden? En alle mensen bij mij in het dorp? Dat tikt aan hè! Het zit ‘m soms in kleine stappen. Maar wat hebben die een groot effect. Trouwens, ’t is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

En dan nog iets: ook de afvalzak is afval. Het is een wegwerpproduct. Ga maar na, je koopt die om korte tijd later weer weg te gooien. Wij gebruiken geen speciale containerzakken. Als de container vies ik, spuit mijn man de grijze of groene bak na leging even uit. Heel eenvoudig.

Inmiddels kopen we nauwelijks nog plastic zakken. Het meeste brood bak ik zelf. Die stop ik zelfgenaaide zakken. Die stoffen zakken gaan ook mee naar de markt, als ik daar brood haal. We halen ook wel eens brood bij de supermarkt. Zo’n zakje bewaar ik dan weer voor latere momenten. En niet alleen voor brood trouwens. Zo deed ik deze week een oude broodzak om een fles douchegel. Die hadden we gekocht voor een ‘schoenendoosactie’ voor het goede doel. Hergebruik is helemaal niet ingewikkeld. Gewoon doen.

Zoals je waarschijnlijk al weet, begint minimaliseren begint met bewustwording. Zoek daarom vandaag eerst eens alle rollen met plastic zakken en zakjes bij elkaar. Schrik je van die verzameling? Welke heb je echt nodig? Voor welke kan je een alternatief verzinnen? Maakeen keuze en koop voortaan alleen nog zakken waar je écht niet omheen kunt…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.