Tip 271: Met hetzelfde gemak in je eigen broodzak.

Regelmatig krijg ik vragen over de broodzakken die ik gebruik. Ik heb ze vooral gemaakt om het zelfgebakken brood in te bewaren. Ook neem ik de zakken mee naar de markt als ik een gesneden brood of pistoletjes voor het weekend koop. Uiteraard is de achterliggende gedachte dat ik hierdoor minder plastic verbruik. De katoenen zakken zijn ook geschikt voor de vriezer. Nou moet ik er wel bij vertellen dat ik zo’n brood nooit heel lang ingevroren laat liggen. Met onze grote gezin is het immers snel op, het krijgt geen tijd om uit te drogen.

De broodzakken die ik gebruik zijn gemaakt van lakentjes uit het ledikant en de wieg van onze kinderen. Dat zoiets een nieuwe bestemming krijgt, heeft voor mij meerwaarde. Het is leuk om spullen opnieuw te gebruiken. Zo denk ik dagelijks even terug aan de tijd dat ze eronder lagen te slapen. Dat zal wel een moederdingetje zijn.

Zo’n zak maken stelt niet zoveel voor. Althans, als je een beetje handig bent met de naaimachine. Je maakt een  rechthoekige zak met daaraan een lintje om het uiteinde dicht te kunnen knopen. Ben je zelf niet zo handig? Misschien ken je iemand die het voor je kan naaien van een oude lap stof? Bestellen kan  natuurlijk ook. Google maar eens op de merken Bag-again en Re-sag.

Woon je net als ik in de buurt van Harderwijk? Dan kan je ook zakken kopen bij de winkel Eef & Co in de Hondegatstraat. Daar hebben ze broodzakken van passeerdoek. Misschien ken je die stof wel, die wordt ook gebruikt om kaas in te wikkelen of om yoghurt in uit te laten lekken.

Kortom, er is genoeg verkrijgbaar op dat gebied. Ook al blijft het ’t leukste om spullen zelf te maken. Vind ik tenminste. En bovendien: zo’n stoffen zak geeft ook op een sombere herfstdag in oktober een beetje het gevoel van zomervakantie. Want het doet ons ook vaak even denken aan de stokbroodzak die we in Frankrijk gebruiken.

 

Hebben jullie ervaring met stoffen (brood)zakken? Lijkt het jullie wa

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.