Tip 274: Zorgvuldig met restjes

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderzocht vorig jaar hoe wij in Nederland omgaan met afval. In dat onderzoek zat iets opvallends. Want we gooien jaarlijks per persoon 57 liter vloeibaar afval weg. Het restje magere yoghurt in het pak, bijvoorbeeld. Of het laatste beetje limonade in de fles. Maar denk ook aan melk die over datum is of cola waar de prik vanaf is. We spoelen het door het gootsteenputje of het belandt in de wc-pot. Weg is weg.

Vreemd eigenlijk dat we het normaal zijn gaan vinden om – in essentie – goede producten weg te gooien. Zure melk wil je natuurlijk niet drinken, maar heb je je ooit afgevraagd waarom die melk zolang onaangeroerd in de koelkast is blijven staan? Waarom laten we het zuur worden?

Het is jammer dat veel mensen iets weggooien vanwege een verlopen houdbaarheidsdatum. Zo’n datum staat op de verpakking omdat de fabrikant garandeert dat het tot die dag goed is. Maar dat betekent niet dat je het een dag later meteen moet weggooien. Ik zeg altijd: check eerst even of het nog te consumeren is. Gebruik je zintuigen. Ruiken, voelen, kijken, proeven: vaak is het nog prima te drinken of te eten.

Ik hoop dat ik je daar een beetje bewust van kan maken. Want spoel je ook vaak een restje of misschien nog wel meer weg? Breng daar dan verandering in. Ga zorgvuldig om met etenswaren. Er is een eenvoudige manier om bederf van voedsel tegen te gaan: op tijd alles opeten of opdrinken. Klinkt misschien een beetje flauw, maar koop dus selectiever. Sla alleen boodschappen in, waarvan je zeker weet dat je die opeet. Dus liever een keer net iets te weinig in huis, dan elke keer te veel. Want op die manier loop je eerder de kans dat je eten moet weggooien.

En kijk daarnaast eens wat kritischer na restjes in de verpakkingen. Wij zijn weer een flessenlikker gaan gebruiken; daarmee haal je nog heel wat uit een fles of pak. Een ouderwets hulpmiddeltje dat nog prima dienst doet. Hebben jullie er ook een?

1 thought on “Tip 274: Zorgvuldig met restjes”

  1. Ja, wij hebben ook een flessenlikker. Ik vind het ook altijd zo zonde om laatste restjes niet te gebruiken. Ik knip ook altijd de tubes gel en tandpasta open. Mijn man is veel makkelijker. Hij maakt er wel eens grapjes over dat je tegen mij nooit moet zeggen dat iets op is. ‘Bij jou gaat t zeker nog n week mee’ zegt hij dan.:-) t Is geen vrekkigheid. Vind t gewoon jammer om onnodig iets weg te gooien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.