Tip 275: Babyspeelgoed

Als je jonge kinderen hebt, dan komt het onderstaande rijtje je vast bekend voor. Want wat hebben baby’s en dreumesen een grote hoeveelheid:

  • knuffeldoekjes
  • rammelaars
  • bijtringen
  • stoffen ballen
  • boxhangers
  • knisperboekjes
  • sabbelsleutels
  • muziekdoosjes
  • knuffels

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Zie bijvoorbeeld ook de foto bij dit stukje, een rek met babyspulletjes bij de HEMA. Het zijn doorgaans cadeautjes die bij een kraamvisite worden gegeven. Je ziet ook nog weleens dat er zoveel spullen in de box liggen dat het kind er amper nog bij kan. Het kan te veel prikkels geven. Da’s best iets om over na te denken.

Je ziet dat knuffels ook nog weleens worden gebruikt om de aandacht van een kind te trekken dat een bepaalde voorkeurshouding heeft. Dat kan verkeerde afplatting op het hoofd veroorzaken. Door het speeltje dan aan de andere kant van de box te leggen, hoop je dat het kindje naar de goede kant draait. Maar ja, dan heeft het echt geen zin om tien knuffels neer te leggen. Dat zijn veel te veel indrukken voor een baby. Het raakt moe en misschien zelfs wel wat gefrustreerd van al die indrukken die het niet kan verwerken.

Voor kinderen tot 24 maanden bestaat een gouden regel om het aantal stukken speelgoed te bepalen. Je deelt de leeftijd (in maanden) door drie. Dus rond de negen maanden bied je maximaal drie stukken speelgoed tegelijk aan. Het lijkt misschien wat weinig, maar die geven voldoende afleiding. Beschouw het als een vorm van minimaliseren, maar dan op heel jonge leeftijd (zie ook pagina 61 uit Op Orde!)

Hoeveel van deze kleine speeltjes heeft jouw pasgeborene eigenlijk? Moeten die allemaal binnen handbereik liggen? Ik dacht het niet toch? Houd er slechts een paar. Vind je het lastig om deze cadeautjes meteen weg te doen? Dan kan je tijdelijk een opbergbox vullen met rammelaartjes en knuffels, zodat je om de zoveel tijd even kunt ruilen. Zodat je kindje af en toe ook iets nieuws heeft om naar te kijken of om mee te spelen. Maar wees selectief, want zeker in dit geval geldt: overdaad schaadt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.