Tip 276: Samen minimaliseren

Vandaag een praktische tip, een klusje waarbij de kinderen kunnen helpen. Want we gaan de potloden en stiften uitzoeken. Het is zo’n karweitje waarbij je ook heel eenvoudig de beginselen van het minimaliseren kunt overbrengen.

Verzamel alle tekenspullen en controleer of ze het nog doen. Stompe punten kun je slijpen. Zelf kies ik voor kwalitatief goede potloden en stiften. Iets duurdere kleuren vaak fijner en gaan langer mee. Bovendien haken de kinderen minder snel af als ze werken met ‘goed gereedschap’. Dat is uiteindelijk ook beter voor hun ontwikkeling.

Selecteer de tekenspullen op kleur. Doe per kleur één stift of potlood in de bak. Je kan nog verschil maken tussen licht- en donkerblauw, maar ik zou proberen te voorkomen dat er heel veel dezelfde tussen zitten. Dan wordt het zo’n vergaarbak. Met minder heb je meer overzicht.

De overige potloden en stiften kan je apart bewaren, zodat je die over een tijdje kunt omruilen. Zo vul je aan uit eigen voorraad. Als je gewoonweg te veel potloden en stiften hebt, kan je die ook altijd nog doneren aan een club of vereniging. Je weet dan in ieder geval dat je kind in deze sinterklaastijd niet nóg weer een pak stiften nodig heeft.

Ik leer onze peuter om potloden en stiften terug te zetten in het potje (zie de foto). Ze moeten met de punt omhoog, want dan breken die niet zo snel af en hoef je minder vaak te slijpen. Je ziet ook dat de potloden in een oud glazen potje staan. Da’s breekbaar, inderdaad. Maar zo leer ik ze wel om voorzichtig om te springen met potloden. Zuinig zijn, voorzichtig omgaan met je spullen; dat moet je immers in de kindertijd al leren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.