Tip 278: Het schoonmaakkastje

Hoe ziet jouw kastje onder de aanrechtbak eruit? Tien jaar geleden stond dat bij mij vol met allerlei schoonmaakmiddelen. Denk aan afwasmiddel, vaatwassertabletten, allesreiniger, RVS-reiniger, ruitenspray, schuurmiddel en ga zo maar door. Ik had voor de veiligheid een kinderslot op het deurtje. Voor elke ruimte in huis zijn speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Ik moet er in de supermarkt vaak een beetje om grinniken. Want waarom zou een mens al die verschillende zeepartikelen kopen?

Er staan ongetwijfeld ook veel schoonmaakspullen bij jou in het kastje. Denk ook even aan de emmer, sponsjes, schuursponsjes, de trekker, borstels enz. Op de website Pinterest vind je allemaal handige opbergsystemen. Zoals stangen waar je eenvoudig flessen aan kan ophangen. Op zichzelf best aardig. Maar ja, het kan ook anders. Door te minimaliseren kwam ik vanzelf in dat kastje terecht. Ik heb een paar jaar geleden alles eens flink onder de loep genomen. Ik ontdekte al gauw (het zal je niet verrassen) dat je heel veel spullen niet gebruikt. Of slechts zelden. Tijd voor de grote schoonmaak, maar dan van een andere orde.

In mijn kastje staat nu een fles afwasmiddel en een flesje Dr. Bronner’s allesreiniger (natuurlijke zeep). Verder heb ik een bakje met baking soda, een fles schoonmaakazijn en een fles biologisch afbreekbare toiletreiniger van het merk Ecover. Niet meer dan vijf artikelen. Dus ja, je begrijpt, daar heb ik geen slimme opbergsystemen voor nodig. Er is ruimte genoeg voor alle producten die ik gebruik. En dat werkt wel zo prettig. Want alles ligt op een vaste, makkelijk te bereiken plek in het kastje. Het wordt zogezegd nooit een rommeltje.

Wat ik kan, kan jij ook. Dus zet al die schoonmaakartikelen eens bij elkaar op de keukentafel. Ook de flessen die je misschien boven in de badkamerkast hebt staan. Kijk er kritisch naar. Welke gebruik je? Welke zijn eigenlijk overbodig? Selecteer een setje basisproducten. De rest van de artikelen kan je in de aankomende weken opmaken. Koop voortaan alleen nog die paar basisartikelen. Want voor heel veel schoonmaakartikelen geldt: je hebt het allemaal écht niet nodig.

Hoe ziet het kastje er bij jou uit?

4 thoughts on “Tip 278: Het schoonmaakkastje”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.