Tip 281: Spullen met emotionele waarde

Afgelopen week schreef Jelle Derkx (blogger, zie Growthinkers.nl) over bezittingen met veel emotionele waarde. Ik moest meteen denken aan spullen die ik in de afgelopen jaren heb weggedaan. Van die emo-dingen waarvan ik altijd dacht dat ik ze moest bewaren. Denk aan schoolschriftjes, beeldjes uit mijn kinderkamer, brieven die ik schreef met mijn vriendin etc. Ik had ze keurig opgeborgen in een doos op zolder. Het lag daar te liggen. Ik wist eigenlijk ook niet precies wat ik had. Maar als ik zo’n doos van vroeger opende, dan was ik weer even terug in de tijd. Heel even, want daarna ging alles weer in dezelfde doos. Om het voor vijf jaar weg te leggen. Of langer. Want ik was algauw weer vergeten wat ik allemaal had. Kortom, het waren statische spullen waar ik nauwelijks naar omkeek. Dankzij het minimaliseren ben ik al die dozen eens langsgegaan. Wat wilde ik bewaren en wat mocht er weg?

Als ik een lezing houd, dan zit die vraag er ook vaak tussen. Mensen zeggen: ‘Heb jij alles zomaar weg gedaan?’ Tja. Niet dus. Niet zomaar, maar juist heel bewust. Bovendien heb ik wel een paar dingen bewaard met emotionele waarde. Neem de pop op de foto bij dit stukje. Het is ‘Nelleke’. Wat heb ik veel met haar gespeeld! Dat was samen met mijn vriendin, die nu nog altijd mijn hartsvriendin is. We waren echte poppenmoeders. Deze pop staat symbool voor mijn kindertijd. Ik ben mijn moeder dankbaar dat ze deze voor mij heeft bewaard.

Zelf hecht ik niet veel waarde aan spullen. Niet meer. Ik merk dat ik heel goed zonder een groot aantal dingen kan. Maar dat is per persoon verschillend. Ik kan bijvoorbeeld niet in de hoofden van onze kinderen kijken, ik weet niet hoe dat minimalistische gedachtegoed is overgekomen. Ik leef hen daarin voor, maar of ze dat straks zelf ook voortzetten… Ik weet het niet. Daarom gooi ik hun schoolspullen ook niet zomaar weg. Uitzoeken doen we samen en we kijken er goed naar. Ik zie daarin veel verschil tussen mijn kinderen. Wat de een makkelijk loslaat, vindt de ander juist heel lastig om weg te doen. Het mag allebei. We praten er regelmatig over. Waarom is iets belangrijk voor je? Of zou je ’t kunnen missen? Ik zeg altijd: geef spullen die belangrijk zijn de beste plek in je leven. Dat zegt tegelijkertijd ook iets over al die bezittingen waar je gemakkelijk zonder kunt…

Welke spullen uit jouw kindertijd bewaar je?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.