Tip  286: Kerstservies

Al vanaf september zie ik ze voorbij komen, de speciale aanbiedingen voor de feestdagen. Reclame voor sfeervol kerstservies, kerstschaaltjes, kaarsenstandaards, wegwerp tafellakens en servetten. Maar ook dekschalen, warmhoudplaatjes, onderborden en ik weet al niet meer. Begrijp me goed: ik houd van een gezellig aangeklede tafel. Zeker tijdens  de feestdagen. Maar daar hoef je niet voor naar de winkel. Althans, zo denk ik er nu over. Want tot zo’n zes jaar geleden was ik erg gevoelig voor dit soort aankleding. Ik bezocht graag woonwinkels en kocht regelmatig woonaccessoires. Totdat ik mij realiseerde: elke Kerst komt dit aanbiedingencircus weer voorbij. En er zal elke Kerst nóg weer mooier en leuker kerstservies verkrijgbaar zijn. Het is een open deur, maar met Kerst gaat ‘t toch echt om iets heel anders…

Kortom, ik zet geen speciaal kerstservies op tafel. De borden en schaaltjes die we doordeweeks gebruiken, staan ook feestelijk. Bovendien hebben we een roodgeblokt tafelkleed en servetten. En in plaats van gewone glazen gebruiken we wijnglazen voor het water. Heel sfeervol. En niet alleen met Kerst. Dat doen we bijvoorbeeld ook bij andere gelegenheden. Als we uitgebreid hebben gekookt op zondag, tijdens Pasen of op een verjaardag, als er gasten komen. Ik heb dus servies en tafelgerei dat ik bij alle gelegenheden kan gebruiken. En geen wegwerp producten. Dus ook geen papieren servetten, maar katoenen. Die zijn uitwasbaar en gaan lekker lang mee. Wel zo duurzaam, toch?

Zijn jullie ‘gevoelig’ voor de speciale kerstaccessoires?

3 thoughts on “Tip  286: Kerstservies”

  1. Henny Verbruggen

    Ik heb voor ons trouwen een mooi blauw servies gekocht en dat gebruik ik nog altijd. En later ook een beige linnen tafellaken met een loper.. die kun je elk jaar anders doen met een bloemetje of kleine Kerststukjes en servetten bijv.
    Afgelopen jaar aten we met zn 3-en aan de keukentafel met placemats… en de andere dag bij onze kinderen.

  2. Als er al iets van kerstdecoraties in huis komen dan zijn dat meestal 2e hands spulletjes die ik koop op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Kerststukjes maak ik zelf , een amarillys in een pot word een kerststuk door er een kaars bij te zetten ,wat dennenappels en in minikerstboompje van riet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.