Tip 294:  VerpakkingsBLIJ

Op de NOS-website stond vorige week een verontrustend bericht over het koraalriff. Ik citeer:

‘Denk je aan de opwarming van de aarde, dan denk je al snel aan smeltende poolkappen of ontdooiende permafrost. Maar ook onder water richt de warmte veel schade aan. De temperatuur van het zeewater is de laatste eeuw aan het stijgen. Dat is funest voor koraalriffen. ,,De modellen voorspellen dat het de komende maanden weer misgaat”, zegt Scott Heron, onderzoeker bij het National Oceanic and Atmospheric Administration in Australië. Klimaatverandering is verreweg de grootste bedreiging. Daardoor stijgt de temperatuur van het zeewater en omdat de oceanen veel broeikasgassen absorberen, wordt het water ook zuurder. Dat tast de koralen aan.’

Het bewustzijn dat we goed voor de aarde moeten zorgen en dat ik daar een verantwoordelijkheid in heb, was een van de redenen waarom wij met ons gezin ruim vijf jaar geleden het roer omgooiden. Met hele kleine stapjes werd ik mij bewust dat ik ook andere keuzes kon maken. Moest maken.

De keuze voor bepaalde spullen is bepalend. Ik geef er mijn stem mee af. De hoeveelheid afval die ik met mijn gezin produceer, is zo’n aspect waarop ik invloed kan uitoefenen. Wij leven niet afvalvrij, maar proberen onnodig afval te voorkomen.

Verpakkingsmateriaal voorkomen kan heel eenvoudig. Hieronder een paar tips:

 •        Neem een boodschappentas mee naar de winkel
 •        Neem een eigen waterflesje of koffiethermosbeker mee voor het drinken onderweg
 •        Vervang papieren servetten en keukenpapier door een uitwasbare variant
 •        Neem groentetasjes mee naar de winkel voor je groente en fruit
 •        Vervang het zeeppompje in het toilet door een los stukje zeep (verpakkingsvrij te koop)
 •        Gebruik losse thee
 •        Geef je kinderen een beker mee naar school in plaats van een pakje met rietje
 •        Kies voor producten in glas, in plaats van plastic (denk aan pot mayo)
 •        Vermijd wegwerpproducten zoals plastic bordjes en bestek
 •        Doe de boterhammen voor je lunch in een lunchtrommel in plaats van een plastic boterhamzakje

Maakt dit verschil? Die paar zakjes? Zeker wel! Reken eens uit hoeveel je op jaarbasis bespaart door al die producten te vermenigvuldigen met 300. Of in mijn geval: hoeveel minder plastic je verbruikt als je dit vijf jaar volhoudt? En het wordt helemaal mooi als de buren, vrienden en familieleden met je mee gaan doen. Gewoon beginnen, leef het voor!

 

#verpakkingsblij

3 thoughts on “Tip 294:  VerpakkingsBLIJ”

 1. je kan ook verpakkingsvrij kopen. Er zijn diverse winkels. Zie http://www.hetzerowasteproject.nl/search/label/bulkwinkels
  bij sommige winkels kan je ook je eigen verpakking meenemen. Als je uitlegt waarom je liever je eigen verpakking meeneemt, is dat vaak prima.
  Ik gebruik m’n eigen broodzakken voor brood, stoffen zakjes voor groenten/fruit/pasta, gedroogd spul en glazen potten/flessen voor de rest.

 2. Heel veel van bovenstaande dingen doe ik al of probeer ik tenminste te doen. Alleen bij het produkten kopen in glas heb ik een aantekening. Glas produceren, ook gerecycled glas, is bepaald niet milieu vriendelijk, maar het vervoer in glas van produkten nog veel minder. Door het extra gewicht wordt veel meer energie gebruikt. Dus wat je aan de ene kant wint, minder afval, verlies je weer, mss nog wel meer ook, aan produktie en vervoer. Verder voorkomt het verpakken in plastic ook veel bederf en dus weggooien van produkten die ook energie gekost hebben om te produceren, telen en vervoeren etc. Ik vind het dus best wel lastig om de juiste keus te maken.

 3. Geen of zo weinig mogelijk plastiekfolie gebruiken om voeding mee af te dekken maar stenen of glazen potjes en schoteltjes met deksel gebruiken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.