Tip 300: Wat gaat er in de container?

Je begint natuurlijk niet zomaar met minimaliseren. Er is altijd een reden. In mijn geval stoorde ik me aan de grote hoeveelheid spullen in huis. Ik kon wel bezig blijven met opruimen! De aanschaf van extra kasten zorgde slechts tijdelijk voor een oplossing. Het was wel duidelijk, ik moest het anders aanpakken. Minimaliseren bleek een prima middel. Ik las erover op Amerikaanse websites. In diezelfde periode keken mijn man en ik ook naar milieudocumentaires over klimaatverandering. Die openden mijn ogen voor de vele problemen. Wegkijken had geen zin. Het gaf bezorgdheid en onrust. Ik werd mij steeds meer bewust dat mijn koopgedrag als consument een directe relatie had met klimaatverandering. Dat zorgde voor verandering. Dat kwartje valt niet bij iedereen op dezelfde manier, maar bij mij had het dus echt te maken met bewustwording over de milieuproblemen.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Onlangs nog bleek uit onderzoek van Babette Porcelijn dat het kopen van nieuwe spullen (het produceren, het transport etc.) de belangrijkste oorzaak is van vervuiling. Staat met stip op nummer één. Alle reden dus om flink te minderen en vooral te stoppen met onnodige aankopen. Je doorbreekt daarmee de keten. Immers; hoe minder je koopt, hoe minder reden er is om nieuw te produceren. Dat werkt uiteraard alleen als veel mensen jouw voorbeeld volgen, maar je moet nu eenmaal ergens beginnen. Als we minder produceren, besparen we belangrijke grondstoffen. Da’s uiteindelijk beter voor de aarde.

Bij onnodige spullen denk ik bijvoorbeeld aan alle producten die zijn gemaakt van wegwerpplastic. Zelf probeer ik die zoveel mogelijk te vermijden. Zowel bij verpakkingsmateriaal, als ook bij plastic servies en goedkoop speelgoed. Het is overal om ons heen. Door er scherp op te letten, is onze container een stuk minder vol geworden. Beter gezegd: er zit vaak maar een klein laagje in. Best bijzonder vind ik dat, aangezien we een huishouden met zeven personen hebben. Ik wil er maar mee zeggen: er is veel meer mogelijk dan je op voorhand bedenkt. Stop er gewoon mee, streef naar minder.

Veel mensen krijgen een prettig gevoel als ze de geleegde container voor het restafval weer terugzetten op de plek. Alsof je met een schone lei kunt beginnen. Maar bedenk goed; die spullen zijn dus niet echt weg. Jouw afval gaat gewoon weer een deurtje verder, naar de verbrandingsoven. Maak jezelf niet wijs dat we het in Nederland allemaal goed geregeld hebben; bij het verbranden van afval komt superveel CO2 vrij. En wat dacht je van het verlies van al die grondstoffen? Afval voorkomen is altijd een betere keuze.

Sommige mensen doen in de container een aparte afvalzak. Zodat de bak zelf een beetje schoon blijft. Heel veel mensen hebben de mogelijkheid om de bak om te spoelen. En ik weet het wel, er zijn ook biologisch afbreekbare zakken. Maar ook die moeten worden gemaakt. Ook daarvoor zijn grondstoffen nodig. Zonde toch? Dus als je de mogelijkeheid hebt om hem om te spoelen zou ik dat gewoon gaan doen. Zorg ervoor dat je weinig afval hebt en dat je goed scheidt. Dan wordt die container helemaal niet meer zo vies. Dat lijkt me veel beter…

Hoe zit het met jouw container?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.