Tip 311: Handige boodschappenbriefjes

Wat verbruiken we in Nederland veel papier. Denk even aan alle kranten, het printpapier op kantoor, maar ook het wc-papier. Voordat ik begon met minimaliseren, stond ik er niet eens bij stil. Enveloppen die ik binnen kreeg, scheurde ik open en gingen in de papierbak. Pas later bedacht ik dat veel brieven ook digitaal kunnen. Het kost even tijd en moeite om dat allemaal te laten omzetten, maar inmiddels krijgen we nauwelijks nog brieven op papier. Uit kostenoogpunt vinden veel bedrijven het zelfs prettig om alleen te mailen. Dat bespaart postzegels.

Als we desondanks nog enveloppen binnen krijgen, dan gaan die niet meer rechtstreeks naar de papiercontainer. Ik maak er boodschappenbriefjes van of gebruik ze als kladpapier. Ook onze jongste dochter heeft die ontdekt als teken- en schrijfpapier. Dat spaart nieuwe vellen uit. Maar het maakt het je ook bewust. Elke keer dat ik zo’n briefje pak, weet ik weer dat ik goed moet letten op mijn papierverbruik. Het is een kwestie van een routine doorbreken. En jezelf iets nieuws aanleren. Die stukjes enveloppe gaan in een apart bakje in de kast. Dat bakje staat op een vaste plek. Iedereen in ons gezin weet het te vinden. Het kost geen moeite om er even een velletje uit te vissen.

Wil je ook minderen in papieren post? Wen een nieuwe gewoonte aan. Als je een enveloppe binnen krijgt, dan mail je jezelf meteen even de naam van het bedrijf of de organisatie. Als je ’s avonds even de tijd hebt, kan je de afzender direct even een verzoekje sturen om voortaan alleen nog de mail te gebruiken. Naar verloop van tijd komt er steeds minder post binnen. Als iedereen die stap zet, kunnen er heel wat bomen blijven staan…

1 thought on “Tip 311: Handige boodschappenbriefjes”

  1. Ik ben er niet voor om te verrichten betalingen digitaal te ontvangen. Ik ontvang liever te betalen zaken op papier. Reden ? Mijn man is totaal niet geïnteresseerd in internet en zet zelden de pc aan. Als ik iets tegenkom en niet meer in staat ben om op internet te gaan, komen alle te betalen verrichtingen toe op pc maar mijn man zal het niet eens weten dat ze er zijn aangezien hij niet vertrouwd is met internet, laat staan het uitvoeren van betalingen via internet.
    Ik ontvang dus nog steeds liever te betalen zaken op papier dat ik na betaling kan klasseren. Akkoord het is misschien papierverspilling maar voor mij is het gemoedsrust dat als ik niet meer in staat ben om op internet te gaan mijn man wel de papieren overschrijvingen zal ontvangen en kunnen laten uitvoeren.
    Voor de rest zijn we zeer zuinig met papier : elk bladje dat ik ontvang en waar op de achterzijde kan geschreven worden, leg ik apart om te hergebruiken.
    A 4 blaadjes die mooie vlak en plat zijn, recupereer ik om zaken voor onszelf af te printen bv rekeninguittrekels van de bank. Cadeautjes voor de kleinkinderen verpak ik meestal in krantenpapier of reclamefolders. Onze kleinkinderen zijn dat thuis ook gewoon…..

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.