Tip 316: Puinhoop in de kast

Hoewel opruimen niet mijn hobby is, heb ik er nooit zo heel veel moeite mee gehad. Ook toen we nog heel veel spullen hadden, waren onze kasten geen puinhoop. Ik zeg bewust heel veel, want ik denk dat we nu met zeven gezinsleden minder in huis hebben dan toen we nog maar net getrouwd waren. Zo zie je maar, het kan verkeren. Toch heb ik ’t altijd al leuk gevonden om te ordenen en te stapelen. Mijn man ook trouwens. Blijkbaar herkenden we dat in elkaar. Liefde is… samen opruimen. Nou ja, hoe dan ook: we hadden heel veel spullen, maar het was wel netjes.

Ik moest daar laatst aan denken…Ik dacht aan die keer dat er een fotografe bij ons in huis was. Ze kwam ons portretteren voor een tijdschrift waar we in zouden komen te staan. Als je bij ons de woonkamer binnenkomt, dan merk je niet meteen dat het een minimalistisch huis is. Misschien valt het mensen wel een beetje tegen, want ‘er staan gewoon spullen in’. Ik heb het al eerder gezegd: mensen verwarren minimalisme met ‘kaal’. Tja. Niet dus. Je hebt alleen wat je gebruikt. Toch, als je een beetje beter kijkt, ga je wel verschillen zien met andere woonkamers. Zo houden we onze vensterbank zoveel mogelijk leeg, om maar eens wat te noemen. Maar goed, mijn dochter moest poseren. Ze moest voor de foto de kast steeds open en dicht doen. De fotografe was zichtbaar verbaasd. Ze riep uit: ‘Geweldig, jullie hebben er zo weinig in liggen dat je tegen de achterwand van de kast aankijkt!’.

Grappig hoe een ander je daar bewust van maakt. Ik vind dat dus zelf niet meer zo bijzonder. Maar ik begrijp wel dat ‘t afwijkt. Veel mensen hebben de neiging om in hun kasten te stapelen en te stouwen. Net zolang totdat de stapel omvalt of de kastdeur niet meer dicht gaat. Ik overdrijf nu niet hè. Sommigen hebben de kast in de woonkamer nog wel op orde, maar die in de bijkeuken of de garage is een groot drama. Ik schrik daar nog weleens van. Wat maak je het jezelf dan moeilijk. Nergens voor nodig. Het leven wordt er (zeker met een gezin) zoveel prettiger op als je alleen in huis hebt wat je ook gebruikt.

De gangkast is ook zo’n valkuil (met een deur ervoor). Schoenen, winterspullen, verjaardagsslingers, waxinelichtjes, tassen, potjes, batterijen. Het belandt vaak op een grote hoop en voordat je het weet ben je het overzicht kwijt. Als spullen uit het oog zijn, zijn ze nog niet weg. Elke keer als je die kast open doet en de spelletjes van je kinderen kieperen er bijna uit, dan geeft dat een negatief gevoel. Echt, ik raad je aan al je kasten in huis als afzonderlijke projecten te zien. Wat wil je in die kast hebben? Wat kan voorgoed je huis uit? Selecteer, ruim op; voorkom dat die wandmeubels ordinaire dumpplekken worden.

Daarbij zijn de vijf stappen uit de Op Orde-methode van belang:
Neem de tijd voor zo’n kast. Haal niet alles overhoop, maar deel het op in stukjes. Desnoods een plank per keer.

Maak vijf groepen:
1. Houden op dezelfde plek
2. Houden op een andere plek
3. Weggeven of verkopen
4. Repareren of hergebruiken
5. Weggooien

Deel de kast opnieuw in, geef alle spullen uit groep 1 een nieuwe, vaste plek. Wat je vaak gebruikt, zet je vooraan. Voordat je alles terugzet: planken even schoonmaken. Begin met een schone lei.
Zo ga je dus je hele huis door, alle kasten pak je op die manier aan. En ja, ook de kledingkasten. Je zult merken hoe prettig het is om precies te weten wat je in huis hebt en waar het ligt. Maar ook: dat je het direct kunt pakken als je het nodig hebt. Hoe fijn is het als je geen tijd meer kwijt bent aan zoeken. Bespaar jezelf die terugkerende ergernissen. Je kan er echt iets aan veranderen. En je zult merken dat je er steeds meer lol in krijgt. Dan volgen ook die ladekastjes, badkamerkast en keukenkasten als vanzelf.
.
Tot slot: als je vandaag geen zin hebt, maak dan zin. Het begint met doen. Gewoon aanpakken, ergens beginnen. Hup, aan de slag!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.