Tip 318: Ananassnijder

Waar in huis begin je met minimaliseren? Nou, da’s niet zo ingewikkeld. In de keuken natuurlijk! Er is geen betere plek denkbaar. Ik schreef er al vaker over. Lees eventueel ook nog eens de tips terug van mijn Op Orde!-methode. Je begint met een klein project: de keukenla. Daarna ga je alle lades en kastjes langs. Neem zoiets als keukenhulpjes. Er is van alles op de markt gebracht. Van citrusschiller, eierscheider tot kookplaatkrabber. Als je de reclamefolders mag geloven, zijn ze onmisbaar. Toch kan het geen kwaad om al die attributen eens kritisch langs te lopen. Stel jezelf vragen. ‘Hoe vaak gebruik ik het?’ En: ‘Kan ik het ook met een ander stuk keukengereedschap?’

Neem de ananassnijder. Een geweldige vinding. Eet je elke week een verse ananas, dan heb je hier veel baat bij. Maar wat als je maar twee of drie keer per jaar zo’n vrucht eet? Is het dan echt nodig om daar al die tijd een stuk gereedschap voor paraat te houden? Of zou je het voor die paar keer ook met een mes kunnen? Met andere woorden: als je bijna nooit een ananas eet, hoe belangrijk is zo’n snijder dan voor jou? Wees daarin gewoon eerlijk. Maak keuzes.

Oefen veel, zodat je steeds gemakkelijker leert te scheiden. Zodat je uiteindelijk alleen die spullen overhoudt die je ook écht gebruikt. En tel daarna je zegeningen. Want door ballast overboord te gooien, komt er ruimte en overzicht. Nog even dat voorbeeld van die keuken: je kan voortaan makkelijker bij de pannen die je wél gebruikt. En je hoeft niet meer te zoeken naar dat ene aardappelschilmesje dat het fijnste snijdt. Alles een vaste plek, alles binnen handbereik. Zodat je ook inzicht krijgt in wat je allemaal kunt laten liggen in de winkel. Want je weet immers wat je hebt, je weet wat voor jou van waarde is. Da’s fijn hoor, gewoon mee beginnen!

2 thoughts on “Tip 318: Ananassnijder”

  1. Ik heb ooit alle (koks)messen en schilmesjes weggedaan. Heb gewoon 1 heel goed koksmes en 1 erg scherp schilmesje. Deze was ik na ieder gebruik meteen met de hand af ( ze mogen toch niet in de vaatwasser) Het voelt altijd zo heerlijk vertrouwd want ik hoef niet te zoeken naar dat ene juiste mes in een grote stapel. Ook mijn bestekcassette die uit 9 personen bestond en waar je twee messen, lepels en vorken in verschillende maten bij had, heb ik teruggebracht naar 5 personen. De overige bewaar ik een bak apart voor als er extra eters zijn. Nu zijn de lades lekker overzichtelijk. Heerlijk!

  2. Ik ben begonnen met kijken in hoeverre ik spullen voor meerdere doeleinden kan gebruiken, soepkommen kunnen ook dienst doen als dessertschaaltjes, Glazen voor koude en warme dranken gebruiken. Deeg kom doet ook dienst saladeschaal enz. Op deze manier heb ik al heel wat dingen weg kunnen doen. Aangezien ik een hele kleine keuken heb is dat erg fijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.