Tip 322: Mooi, maar ik laat me niet verleiden… .

Kennen jullie dit speelgoed van gerecycled plastic? Wauw, wat een fraaie vormgeving! En hoe tof dat je door hergebruik van oude materialen zulke mooie dingen op de markt kan brengen. Als je dan speelgoed wilt kopen, kies dan voor zoiets. (En nee, ik heb geen aandelen van dit bedrijf.)

Ik merk dat dit soort speelgoed een grote aantrekkingskracht op mij heeft. Maar ik weet inmiddels hoe ik daarmee om moet gaan. Ik zeg dat tegen mij zelf in de winkel: je hebt het écht niet nodig. En nog eens: je hebt het echt niet nodig. Ik laat al dat moois dus gewoon liggen.

De wereld om ons heen staat bol van verleiding en commercie. Daar is ons economisch systeem op gebouwd; mensen overhalen steeds weer iets nieuws te kopen. Ik werd mij dat in de afgelopen jaren meer en meer bewust. Daardoor kijk ik er met andere ogen naar. Bij radioreclames hoor je steeds vaker kreten als ‘twee voor de prijs van een’ of ‘alleen dit weekend 25 procent korting’. En ja, dan moet je jezelf gewoon trainen sterk in de schoenen te staan. Ik kan daar een ingewikkeld verhaal over houden, maar de essentie is juist heel simpel. Zeg tegen jezelf: ik was helemaal niet van plan om iets te kopen. Dus waarom zou ik dat nu opeens wél willen? Je betrapt jezelf erop dat je al een reden aan het verzinnen bent om die aankoop te rechtvaardigen. Gek eigenlijk. De een heeft het met speelgoed, de ander met kleding en weer een ander met hobbyspullen. Elke keer bedenk ik me: volgende week zijn er nog weer leukere of mooiere dingen te koop. Ik heb geen nieuwe spullen meer nodig. Ik heb al genoeg. En dat gevoel is heerlijk!

2 thoughts on “Tip 322: Mooi, maar ik laat me niet verleiden… .”

  1. Wat je beschrijft klopt helemaal! Je hebt niks nodig, maar door de reclame die ervoor gemaakt wordt sta je toch te overwegen om het te kopen. De wijsheid begint te komen om er niet in te trappen!
    Bij deze wil ik je ook bedanken voor de vele tips die je al hebt geschreven. Er zitten goede tussen waar de ogen mij door open gaan.

  2. Fijn. Had een tijdje terug ook geschreven over ons gerecycled badspeelgoed: lege shampooflessen. Zo makkelijk. En scheelt zo 25 euro, afval en energie. Zo fijn om bij jou geen dingen te hoeven kopen in naam van minimalisme.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.