Tip 327: Iedereen doet mee, toch?

Zelf ben je enthousiast over minimaliseren, want je hebt al veel voordelen ontdekt en ervaren. Dan wil je graag dat het hele gezin meedoet. Maar hoe pak je dat aan? Hoe bereik je dat je samen stappen gaat zetten? Voorheen deed je alles heel anders. Dus misschien vindt je man of vrouw al die veranderingen wel onzin. Of wat te denken van oudere kinderen. Zij vinden de nieuwe keuzes misschien wel onzin en gaan met je in discussie.

Het heeft geen zin om jouw manier van denken of handelen aan iemand anders op te leggen. Dat lijkt me logisch. Ik denk dat het sleutelwoord ‘verleiden’ is. Dat je laat zien wat belangrijk is voor jou, in jouw leven, in jouw huis. Authenticiteit, daar draait het om. Met verleiden bedoel ik: leef anderen voor en accentueer de voordelen. Begin bij het minimaliseren dus met jouw spullen en niet met de verzameling stripboeken van je oudste zoon. Of de collectie schroevendraaiers van je man. Blijf dicht bij jezelf. Deel de ervaringen die je hebt. Praat over de voordelen die je ervaart nadat je jouw kledingcollectie hebt geminimaliseerd. Alleen door te vertellen wat het jou heeft opgeleverd, kan je hen prikkelen hetzelfde te doen.

Minimaliseer daarna op plekken in huis waar iedereen profijt van heeft. Denk aan de la in de keuken, de la in de salontafel of het badkamerkastje. Ruim op, zorg voor overzicht. Hoe meer je aanpakt, hoe meer het opvalt. Jongere kinderen gaan daar als vanzelf in mee. Bij oudere kinderen is een goed gesprek nodig. Dat er weerstand komt, is heel normaal. Uiteraard vinden ze het eerst vooral onzin: waarom zou je spullen wegdoen? Zoals ze zich op een bepaalde leeftijd tegen alles en iedereen afzetten. Toch heb ik gemerkt dat kinderen verbazingwekkend snel in het proces mee gaan. Juist het leven vanuit de eenvoud heeft mijn kinderen verleid. Onze oudste drie kinderen (twee van 14, een van 16 jaar) vinden het fijn dat het in huis opgeruimd en overzichtelijk is. Op hun leeftijd krijgen ze immers al zoveel prikkels te verwerken. Ze hoeven met hun warrige puberhoofd niet meer te zoeken naar spullen in hun slaapkamer. Ze hebben alleen spullen die voor hen belangrijk zijn en bovendien ligt alles op een vaste plek. Ik maak het niet rooskleuriger dan het is. Geloof me, zelfs bij pubers is het mogelijk om een kamer opgeruimd te houden.

Minimaliseren levert ook wel eens discussies op. Daar is niets mis mee. Zo’n gesprek houdt mij ook scherp. Want waarom doe ik wat ik doe? Waarom wil ik wat ik wil? Dat moet je kunnen uitleggen, zeker ook als opvoeder. Het wakkert een bewustwordingsproces aan. En ja, het zou kunnen dat je man of je kinderen desondanks blijven tegenstribbelen. Als ze echt niet willen, houdt het gewoon even op. Laat het los. Ga niets forceren. Misschien zijn ze er nog niet aan toe. Beperk je dan tot het minimaliseren van jouw spullen. Als je dat vanuit enthousiasme doet, dan wordt ’t vanzelf opgemerkt. Ook door de rest van het gezin.

2 thoughts on “Tip 327: Iedereen doet mee, toch?”

  1. Heel herkenbaar!! En, het is echt waar! Goed voorbeeld doet volgen…het duurt even, maar ik zie de verandering zachtjesaan ook bij man en kinderen komen! Zo zag mijn echtgenoot pas 2 items in de keukenkast staan en vroeg zichzelf af waarom die er nog stonden. Inmiddels liggen ze in doos ‘kringloop’… Je site is me dagelijks tot veel inspiratie! Ik zie uit naar nog meer tips…ter opscherping!
    Hartelijke groet!

  2. Heel herkenbaar!! En, het is echt waar! Goed voorbeeld doet volgen…het duurt even, maar ik zie de verandering zachtjesaan ook bij man en kinderen komen! Zo zag mijn echtgenoot pas 2 items in de keukenkast staan en vroeg zichzelf af waarom die er nog stonden. Inmiddels liggen ze in doos ‘kringloop’… Je site is me dagelijks tot veel inspiratie! Ik zie uit naar nog meer tips…ter opscherping!
    Hartelijke groet!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.