Wat vind jij nou echt een Geef-Me-Nietje?
Nomineer 'm en wie weet wordt die van jou wel dé winner van 2024!

Wat is het?

Geef-Me-Nietjes zijn dingen die je ergens gratis bij krijgt of die je kunt sparen. Denk aan de knuffels bij een supermarkt, een mok bij twee pakken koffie, een speelgoedje bij een kindermenu of een keukenschort bij een radioquiz. Maar ook geadresseerde folders die je krijgt toegstuurd omdat je een keer een organisatie hebt gesteund, online nieuwsbrieven die je ongevraagd krijgt terwijl je je niet voor deze mailing hebt aangemeld.

Voor alles dat wij consumeren zijn grondstoffen nodig. Ook voor gratis spullen. Het productieproces van spullen van de grondstof tot ons gebruik heeft een enorm grote negatieve impact. (De Verborgen Impact Babette Porcelijn 2017)  We leven op te grote voet en putten daarmee de aarde uit. Duurzamer leven begint daarom met minder consumeren. Zeker van onnodige spullen.  Vee Geef-Me-nietjes zijn onnodig. Laten we er gewoon mee stoppen 💚

Vaak worden Geef-Me-Nietjes ons ongevraagd aangeboden terwijl we er geen behoefte aan hebben. En lang niet altijd kan je ze weigeren. Soms hebben je kinderen het al ontvangen voordat jij als ouder hebt kunnen aangeven dat je zoiets niet wil krijgen. Of heb je als volwassene het item al bij een ander product gekregen. Je hebt er niet zelf om gevraagd. Is het zo dat bedrijven ons iets opdringerig aan kunnen bieden en wij dit moeten weigeren of hebben wij het recht iets helemaal niet te krijgen tenzij wij er zelf actief om vragen?

Foto: Lodewijk Koster van Loco Cartoons

Hopelijk komt met de actie Geef-Me-Nietje de bewustwording op gang dat we grondstoffen alleen
willen gebruiken voor écht waardevolle spullen die het liefst een leven lang mee gaan. Het
productieproces van veel Geef-Me-nietjes is vervuilend bovendien zijn veel Geef-Me-Nietjes snel
kapot en zorgen ze ook nog eens voor onnodig afval.

De actie Geef-Me-nietje wil ook laten zien dat de manier waarop we nu met dit soort spullen omgaan bij de oude consumptiemaatschappij van altijd maar ‘meer meer meer’ hoort. Wij krijgen het gratis aangeboden, maar wie of wat betaalt de werkelijke prijs? Laten we er daarom gewoon mee stoppen. Het systeem van ‘spaar ze allemaal’ is zo passé.

We verdrinken hier in de troep. En we hebben echt niet méér troep nodig!

Cesar Majorana

Word jij de winnaar?

Heb jij een goed voorbeeld van een Geef-Me-Nietje?  Deel ‘m binnen je eigen netwerk of op de socials onder #geefmenietje. En meld ‘m! Wie weet wordt die van jou wel dé winnaar van 2024.

Klik hieronder om te mailen. Zet de volgende dingen in je mail: 

1) Je naam

2) Een foto van het Geef-Me-Nietje

3) Plek waar je het Geef-Me-Nietje tegenkwam

Je kunt ook mailen naar info@heerlijkminimaliseren.nl

In de media

Op de radio

Winkelwagen