Tip 146: Wat stoppen we in de container?

Begin januari is traditiegetrouw het moment om op de lijn te letten en af te vallen. Ik zou zeggen: kijk ook eens naar dat andere afval(len). Dat wat allemaal in onze container belandt. Want daar zijn nog best stappen in te zetten. Ik zal je het voorbeeld geven uit de gemeente waar wij wonen. In Harderwijk kregen we onlangs de jaarlijkse afvalkalender op de mat. Daarop staan de data waarop de containers aan de weg kunnen. In Harderwijk kennen we drie containers: voor papier, voor restafval en voor groente-, fruit- en tuin-afval (GFT). Plastic hoeven wij niet apart te scheiden. Dat wordt achteraf verwijderd, bij het nascheiden in de afvalcentrale. Op de kalender wordt goed aangegeven waar al onze spullen naartoe kunnen. Scheiden wordt steeds belangrijker. Zo is er in Harderwijk een aparte inzameling voor:

Glas
Textiel
Kringloopgoederen
Frituurvet en olie
Klein chemisch afval
Elektrische apparaten
Medicijnen en injectienaalden
Grofvuil

Minder restafval
Ondanks die vele mogelijkheden om te scheiden, zitten we in Harderwijk aan de hoge kant met ons restafval. We stoppen dus domweg nog te veel papier, GFT-afval en glas in de verkeerde container. Gemiddeld produceren we per Harderwijker 185 kilo restafval per jaar. Het doel van de gemeente is om dat terug te brengen naar maximaal 100 kilo in 2020. Een nobel streven. Natuurlijk. Toch zijn er veel gemeenten waar die ambitie al lang behaald is. Vraag je aan een willekeurige Harderwijker of die vindt dat hij goed scheidt, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘ja!’. Maar het kan dus nog vele malen beter.

 
Minder recyclen
In mijn eerdere blogs heb ik geschreven over hoe wij als gezin afval proberen te voorkomen. Want daar zou het eigenlijk moeten beginnen: niet alleen beter scheiden, maar vooral minderen. Uiteraard met behulp van het minimaliseren. Vorige week heb ik op de pagina Op Orde een video gepost van Bea Johnson. Het is zo’n Ted-talk. Ze zegt in het filmpje: ‘Zero waste is recycling less’. Je moet proberen zo min mogelijk afval te produceren. Dan hoef je niet te scheiden en niet te recyclen.

 
Luiers
Een ander opvallend item op de Harderwijkse kalender is het afval van luiers. Die mochten tot 1 januari 2017 worden ingeleverd bij het GFT. Nu moeten ze bij het restafval. De luiers werden voorheen gecomposteerd, maar in de landbouwsector is geen behoefte meer aan luiercompost. Het is voor ons even opletten, want wij gebruiken voor onze jongste ook nog wegwerpluiers. Ik heb uitwasbare geprobeerd, maar hij had darmproblemen. Dat werkte gewoon niet. Nog steeds vind ik dat jammer. Het voelt niet goed om elke keer een luier weg te kieperen. We hopen maar dat hij snel zindelijk is. Onze jongste dochter hebben we indertijd ook een uitwasbare luier aangetrokken. Dat versnelde het zindelijk worden. Zo’n natte broek zit gewoon niet lekker, dus ze wilde graag de plas op houden. Om al dat luierafval een beetje te compenseren, ben ik extra kritisch op verpakkingsmateriaal. Als het even kan, koop ik zonder verpakking. Daarmee probeer ik het restafval te beperken. Alle beetjes helpen.

Goede voornemens
Het is ook de tijd van het jaar van de goede voornemens. Zo heb ik mijzelf ten doel gesteld om nu eindelijk eens een compostvat te halen. De gemeente verkoopt die vaten bij het milieupark. Ze kosten in Harderwijk maar 25 euro. Ik ben heel benieuwd hoe dat werkt, ik heb het nog nooit geprobeerd. Gelukkig is er internet en zijn er links en rechts allerlei adviezen te vinden. Toch houd ik mij aanbevolen voor tips. Hebben jullie ook een composthoop of vat? Wat moet ik vooral wel of juist niet doen?

Winkelwagen