Tip 145: Nieuwjaarsdag

Allereerst: alle goeds voor het nieuwe jaar! De beste wensen!

Het blijft iets bijzonders, die nieuwjaarsdag. Eigenlijk beleef je ‘m twee keer. Eerst middenin de nacht, vlak na twaalf uur. En dan vervolgens nog een keer bij het wakker worden. Met daarbij die stilte van een ontwakende wereld. Dan besef je pas echt goed dat het hele jaar nog voor je ligt. Wat gaan die maanden ons brengen?

Vuurwerk
Het is ook ‘the day after’. De ochtend begint doorgaans met opruimen en afwassen. Daaronder valt ook het opvegen van het vuurwerk. Dit jaar verstuurde de gemeente Harderwijk plastic zakken aan alle huishoudens. Een zak om het afgeschoten vuurwerk in te verzamelen. Dat kan maandag 2 januari worden ingeleverd en dan krijg je er een euro per zak voor. Wij hebben trouwens die vuurwerktas niet gekregen, omdat we een NEE/NEE-sticker op de deur hebben. Het is ook niet nodig, want we hebben dit jaar geen vuurwerk gekocht. Er hoeft dus ook niet te worden geveegd. Vuurwerk past niet binnen een minimalistische levensstijl. We proberen het dus voortaan zoveel mogelijk te vermijden. Onze ene zoon vond dat nog wel wat lastig. Daar gingen we het gesprek mee aan. We hebben het niet verboden, maar afgeraden. En in ruil daarvoor krijgen ze een gezelschapsspel dat al heel lang op het verlanglijstje stond. Zo proberen we het minimaliseren een stap verder te krijgen en blijven we trouw aan onze idealen, maar houden we ook rekening met de gevoelens en ideeën van onze kinderen. Het is per slot van rekening een feestdag.

Dubbele verpakking
Ik hoop trouwens wel dat alle vuurwerkrommel in de buurt weer netjes wordt opgeruimd. Het zou jammer zijn als die afgeschoten rotjes en pijlen nog wekenlang blijven liggen. Wat dat betreft begrijp ik het idee achter die zak wel, omdat je het aantrekkelijker maakt om het afval weer op te ruimen. Ik vind het trouwens wel jammer dat die zak zelf weer in een andere plastic zak zit. Dubbel verpakt dus. Da’s toch onnodig? Het lijkt me een kleine moeite om daar een stevige, recyclebare papier zak voor te gebruiken. Misschien iets voor volgend jaar?

Maar herkennen jullie die ergernis van mij, over dubbele verpakkingen? Hebben jullie misschien treffende voorbeelden? Ik hoor het graag!

Winkelwagen