Minimaliseer Maand dag 1

Als ik mensen vertel over wat het minimalisme ons heeft gebracht, dan krijg ik vaak de reactie: ‘O, dat zou ik ook wel willen. Want ik heb zóveel spullen! Ons huis puilt uit. Ik word er gek van. Maar ja, hoe pak je dat aan hè? Waar moet ik beginnen?’

Weet je minimaliseren heeft zo veel voordelen. Wat dacht je van rust en ruimte en tijd! Wil je dat in 2020 ook gaan ervaren? Begin het jaar dan goed met elke dag een minimaliseertip. Zo kan je elke keer inspiratie opdoen en meteen lekker aan de slag.

En vandaag beginnen we met een leestip, valt mee hè 🙂

Bedenk dat al de spullen in je huis er niet in korte tijd zijn gekomen en er dus ook niet in korte tijd weer uit hoeven. Je uitzet is gegroeid, jaar na jaar. Het is onzin dat je zo’n enorme hoeveelheid ook binnen een paar weken hebt uitgezocht en geminimaliseerd. Ik denk dat wij nu ongeveer vijf jaar bezig zijn – en het begon met een paar dozen. Bovendien zijn er nog steeds stappen die we moeten nemen. Gun jezelf de tijd! Maar bedenk wel: de knop is om. Je breekt met oude gewoontes en je wilt lekker aan de slag. Houd ’t dus vooral positief.

Begin met kleine, makkelijk af te ronden projecten.

Begin met je keukenla. Of de verbanddoos, pak de krantenmand erbij of begin met het nachtkastje. Bedenk: wat wil ik graag houden? Al het andere kan (in principe) weg. Door elke keer kleine projecten aan te pakken, heb je eerder een succeservaring. Beginnen met de hele zolder is veel te hoog gegrepen. Als je kleine stapjes maakt, kom je elke keer een beetje verder. Moet jij eens kijken waar je over een jaar bent! En ja, die zolder. Het is waarschijnlijk een probleemgebied. Maar daar kom je vanzelf aan toe; eerst maar eens oefenen met eenvoudig af te ronden klussen.

Gebruik bij het minimaliseren de Op – Orde!-methode die ik heb ontwikkeld.  Zo oefen je om een goede taxateur te worden. Dat is belangrijk. Het gaat er bij minimaliseren om dat je leert beoordelen wat voor jou van waarde is. Dat goed beoordelen van je huisraad is soms best lastig… Hoe meer je oefent met ‘kleine projecten’ hoe beter je wordt. Je selecteert als taxateur je spullen aan de hand van de volgende 5 groepen:

  1. Houden op dezelfde plek

  2. Houden op een andere plek

  3. Weggeven/verkopen

  4. Repareren/hergebruiken

  5. Weggooien

Morgen gaan we aan de slag met ons eerste ‘kleine project’. En onthoud: met aandacht leef je ook nog duurzamer!

 

 

 

 

Winkelwagen