Wat doen we met het schuurtje of de garage?

Ik weet niet hoe dat met jullie is, maar bij ons was de garage een van de laatste plekken die we hebben aangepakt. We hikten daar een beetje tegenaan, zeg maar. Vaak zijn het de vrouwen die de aanzet geven tot opruimen. Ik ben een paar jaar geleden ook begonnen. Soms ben je de enige en blijft dat zo. Maar vaak werkt zo’n opruimsessie aanstekelijk en gaat je hele gezin daarin mee.

Begin met ‘kleine projecten’

Minimaliseren begint altijd met kleine, eenvoudige klussen. Projecten die makkelijker af te ronden zijn. Denk aan je verbanddoos, de keukenla, het kruidenkastje, het badkamerkastje, je handtas etc. Als je elke dag zo’n klein project doet, moet je eens kijken waar je over een jaar bent! Een kwestie van veel doen, je wordt er steeds handiger in. Pak daarna pas de grotere projecten aan, zoals je kledingkast, het speelgoed van je kinderen etc. En ja, ook de garage is zo’n groter project.

Dumpplek

Gek eigenlijk dat zo’n garage snel verwordt tot een dumpplek. Met lege mandjes, oude tijdschriften, bakken die je even niet meer gebruikt, kleding die weg moet, spullen voor de kringloop. Als je niet uitkijkt dan struikel je binnen de kortste keren over allerlei meuk die er eigenlijk niet thuishoort. Misschien kan je je fiets met moeite eruit krijgen. Ergernissen die elke dag terugkeren, soms ben je je die niet eens meer bewust. Een ander voorbeeld is de logeerkamer. Ook zo’n plek die we snel volstouwen met spullen die we ‘heel even’ kwijt moeten. Of wat te denken van een kantoortje of werkkamer in je huis. Bedacht om heerlijk aan te studeren, in alle rust. Maar voordat je het weet, is het verworden tot strijkkamer en stallen we er van alles en nog wat uit.

Toch is het juist goed om dit soort plekken aan te pakken. Het gaat je zoveel opleveren. Want neem nou de schuur of garage. Hoe fijn is het als die ruimte ontdaan is van allerlei rommel. Dat je alleen overhoudt wat je gebruikt. Dat het werkt, zeg maar. Dat je gewoon je lege flessen in de bak kan doen waarvoor het is bedoeld en dat die bak niet vol ligt met andere zooi. Rommel trekt ook rommel aan hè? Zo werkt dat vaak. Het begint met een stapeltje oude papieren in de werkkamer en voor je het weet is het er een puinzooi.

Maak er geen bijgebouwtje van…

Nou kan je de boel natuurlijk lekker gaan opruimen in de schuur. Alles netjes neerzetten en klaar. Ik denk dat het dan snel weer een rommeltje is. Veel beter is het om ook hier heel kritisch te kijken naar de spullen die er zijn. Wil je echt al die vazen bewaren? En die oude schoenen? Hoeveel paar oude schoenen wil je houden voor die paar keer per jaar dat je gaat klussen? Natuurlijk, ik snap dat er in je schuur misschien dingen zijn die je amper gebruikt, maar toch wilt bewaren. Vooral doen. Maar probeer je garage zo in te delen dat het er prettig is. Dat het dus niet een soort bijgebouwtje van je huis is, maar dat het net zo belangrijk is als je zolder – om maar eens wat te noemen.

Nou hoor ik je denken: ‘Ja dat van die vazen snap ik, maar mijn man heeft een werkbank vol met gereedschap en troep. Die plek is heilig. Daar mag ik niet aan komen, laat staan iets weg doen.’ Tja, laat dat dan zo. Misschien als jij de rest van de garage aanpakt, dat hij dat als fijn ervaart. Ga niet pushen of forceren: minimaliseren werkt aanstekelijk. Als het goed is, wordt-ie vanzelf enthousiast…

1 reactie op “Wat doen we met het schuurtje of de garage?”

  1. Na 11 jaar mocht ineens het doosje met de oude print- en videokaarten weg en kondigde hij aan zijn werkkamer beetje bij beetje op te gaan ruimen. Het was moeilijk om het geduld op te brengen, maar de moeite waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen