Gewoon een extra kast…

Kinderspeelgoed, kleding, papieren rommel; de slaapkamers van je kroost ligt er vaak vol mee. Ik weet nog goed dat ik er ruim 12 jaar geleden hé-le-maal klaar mee was. Ik had de slaapkamer van onze tweeling nog niet opgeruimd, of ik kon weer opnieuw beginnen. Voordat ik kon gaan schoonmaken, moest ik eerst echt grindig opruimen. Was ik daar klaar mee, dan kwamen ze uit school en dan was het in korte tijd weer een slagveld. Ik vertel jullie niets nieuws, dit maken jullie ongetwijfeld ook wel eens mee. En toch… er is iets aan te doen. Want dat ging bij ons een tijdje zo door. Totdat ik tegen mijn man zei: ,,Ik ga naar het Zweedse warenhuis. Daar hebben ze van die mooie kasten met opbergbakken. Daar stoppen we het straks allemaal in. Deksel erop, klaar!”

En inderdaad, die avond had ik een drievoud aan kasten, opgestapeld in de kamer staan. En die gaven me een soort van opgeruimd gevoel. Lekker overzichtelijk ook. Maar toch bleef het probleem bestaan. Nu weet ik dat het weinig helpt om nog meer opbergsystemen je huis binnen te slepen. Ik had de oorzaak moeten aanpakken. We hadden domweg te veel spullen in huis. En ik maar opruimen en ook de kinderen maar opruimen.

Als je een relatie krijgt, begin je samen aan een huishouden. En als er kinderen komen, dan neemt het aantal spullen zienderogen toe. Het gaat maar door. En als je daar geen halt aan toeroept, slib je dicht. Sommige mensen hebben echt extreem veel moeite om dingen weg te doen. Extra kasten aanschaffen lijkt dan een oplossing. Een grotere kast in de garage, een grote kast in de gang. Extra opbergboxen op wieltjes onder je bed. Er zijn mensen die zelfs een extra garagebox huren om bepaalde dingen te stallen. Ik ken ook de oplossing van spullen bij je ouders opbergen.

Ik weet natuurlijk niet hoe je woont en of je echt klein woont met je gezin. Als je bijvoorbeeld geen zolder hebt, dan wordt het misschien moeilijk om al die spullen op te bergen in je eigen huis. Maar toch denk ik dat de oplossing niet zit in nóg meer kasten. Opbergsystemen verplaatsen het probleem alleen maar naar een andere plek in huis. Als er steeds weer nieuwe dingen je huis binnen komen, dan is het natuurlijk onvermijdelijk dat je huis een keer ‘vol’ is. En misschien wel té vol is. Ervaar je dat ook? Dat je niet weet waar je het allemaal laten moet? Dat je meer aan het puinruimen bent, dan aan het leven? Pak het probleem dan bij de wortel aan.  Zorg ervoor dat je huisraad vermindert. Dat geeft fysiek meer ruimte, maar ook meer ruimte in je hoofd. Zo hebben wij in de afgelopen jaren afscheid genomen van héél veel spullen. We konden uiteindelijk zelfs kasten weg doen.

Wil je ook graag aan de slag? Laat je inspireren door de tips op Instagram, het ebook Heerlijk Beginnen of de individuele  online minimaliseer cursus. Je leest er hier meer over.

Winkelwagen